Dieta która żywi i leczy

Dieta która żywi i leczy

Nie ma jeszcze oceny, możesz być pierwszym, który ocenił!
ISBN:
9788393205707
EAN:
9788393205707
liczba stron:
208
wysyłka:
24h
36,90
 zł
50,00 zł

Dieta, która żywi i leczy – Agnieszka Biernat

Choć medycyna stoi na coraz wyższym poziomie, to coraz więcej osób cierpi na tzw. choroby cywilizacyjne. Agnieszka Biernat twierdzi, że czynnikiem pomijanym w rozmowach na temat zdrowia, jest właściwa dieta. Swoimi obserwacjami i wiedzą dzieli się z czytelnikami w książce „Dieta, która żywi i leczy”. Jest to podręcznik prawidłowego odżywiania napisany przystępnym językiem.

Agnieszka Biernat

Autorka książki zajmuje się naturalnym leczeniem za pomocą diety. Jest dietetykiem-terapeutą. Współpracuje z kilkoma medycznymi organizacjami, udziela się na konferencjach i zjazdach lekarskich. Ponadto prowadzi gabinet Dietoterapii we Wrocławiu.

Lecznicze właściwości jedzenia

Książka Agnieszki Biernat daje możliwość poznania ważnych i prostych reguł zdrowego odżywiania. Znajdziesz w niej liczne wskazówki o praktyczne porady z doświadczeń autorki, jak i opinii lekarzy, biochemików, dietetyków i naturoterapeutów. Zawiera łącznie 10 rozdziałów o: współczesnej żywności, składnikach odżywczych w codziennej diecie, rodzajach żywności niewskazanych dla człowieka, wpływie produktów zwierzęcych na zdrowie, używkach, przyprawach, zasadach zdrowego odżywiania, świadomych zakupach pokarmów, spożywaniu napojów oraz pierwszych krokach w kierunku zachowanie zdrowia.

Fragment książki

Interesujemy się swoim zdrowiem, ale niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że jest ono uzależnione od tego, co jemy i to aż w 70%. Z kolei to, co jadamy ma ogromny wpływ na kondycję psychofizyczną. Każdy z produktów spożywczych inaczej oddziałuje na nasze zmysły, jak i sferę psychiczną.

Obecnie, na całym świecie miliony ludzi kwestionuje swoje nawyki żywieniowe. Typowa rafinowana żywność obfitująca w cukier, tłuszcze nasycone, sól, zawierająca znikome ilości witamin i składników mineralnych, pozbawiona błonnika, została uznana z główną przyczynę ataków serca, wylewów krwi do mózgu, chorób układów krążenia, cukrzycy, różnego typu nowotworów oraz innych poważnych komplikacji zdrowotnych. Prawdziwa „rewolucja żywieniowa” jednak rozpoczęła się kilkanaście lat temu w Ameryce. Wysokiej klasy specjaliści: lekarze i dietetycy zrzeszeni w Stowarzyszeniu Lekarzy Medycyny Odpowiedzialnej (PCRM) ogłosili kilkudziesięciostronicową pracę badawczą, będącą rezultatem kilkunastu lat obserwacji i doświadczeń „Nowe Cztery Grupy Pokarmowe”, w której dotychczas traktowane jako niezbędne do życia – mięso i nabiał zostały uznane za główne źródło chorobotwórczego cholesterolu i tłuszczy, i osądzone jako największy winowajca w chorobie nadciśnieniowej. „Te pokarmy nie są potrzebne w ludzkiej diecie” – tak brzmi wniosek zamykający pracę. Za pożądane uznano natomiast: zboża, nasiona strączkowe, warzywa, orzechy, owoce. Wszystko to co jemy ponad to, aby dogodzić naszym podniebieniom, niestety „paruje” na lekarzy.

Dodaj własną recenzję

wyłącznie do wiadomości księgarni - nie będzie widoczny przy recenzji
ocena*:
* - pola wymagane

Brak recenzji

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
x
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka