Dobre bakterie

Dobre bakterie

Srednia ocena: 4,83 (3)
ISBN:
9788372295330
EAN:
9788372295330
oprawa:
Miękka ze skrzydełkami
rok wydania:
2016
Wydawca:
format:
14.0x20.5cm
liczba stron:
352
wysyłka:
niedostępny
Wpisz e-mail, jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o dostępności produktu
25,94 zł
Produkt niedostępny

Dobre bakterie – Robynne Chutkan

Książka „Dobre bakterie” prezentuje rewolucyjne spojrzenie na zasiedlające nasz organizm bakterie, zwane mikrobiomem. Robynne Chutkan proponuje odejście od nawyków niszczących florę bakteryjną na rzecz życia w zgodzie z mikrobiomem.

Robynne Chutkan

Robyne Chutkan jest specjalistką gastroenetrologii. Osobiście doświadczyła problemów z zakłóceniem prawidłowego funkcjonowania mikrobiomu, dlatego teraz propaguje przyjazny mu styl życia. 

Dbaj o swój mikrobion

Każdy z nas zna powiedzenie „Częste mycie skraca zycie”. I wielu z nas wątpi w jego słuszność, sterylizując całe swoje otoczenie. Jak udowadnia Robynne Chutkan – niesłusznie! Mikrobiom to pożyteczne bakterie zasiedlające nasz organizm. Gdy są odpowiednio pielęgnowane przez nas, odwdzięczają się, zapewniając nam dobry stan zdrowia. Jak o nie dbać? Dewiza Chutkan to „Żyj brudniej, jedz czyściej”. Codzienny kontakt z różnymi bakteriami nam nie zaszkodzi, a jedzenie pozbawione chemii uratuje mikrobiom od zagłady. Wiele chorób układu pokarmowego wynika z nadużywania antybiotyków i jedzenie przetworzonej żywności. Książka „Dobre bakterie” to kopalnia wiedzy o życiu naszych bakterii, które każdy powinien poznać i szanować.

Fragment książki

Czynniki zakłócające mikrobiom są wszędzie wokół nas – w pożywieniu, które jemy, wodzie, którą pijemy, produktach, których używamy, lekach, które przyjmujemy. Kliniczne przejawy zaburzeń mikrobiomu są różnorodne i ujawniają się u ludzi w każdym wieku. Niewykluczone, że w swojej rodzinie masz kogoś z astmą, alergią, egzemą, zapaleniem tarczycy, cukrzycą, zapaleniem stawów czy dowolnym innym z wielu schorzeń, które, jak się obecnie okazuje, mają wspólną praprzyczynę. Uszkodzenie mikrobiomu nie jest jedynym powodem, z którego dolegliwości te powstają, jednak często ma znaczny udział w interakcji z czynnikami genetycznymi i środowiskowymi wywołującymi atak choroby. Dlatego tak ważne jest obecnie zrozumienie złożonej i kluczowej roli, jaką bakterie odgrywają dla naszego zdrowia, tak byś w razie jego zagrożenia był w stanie połączyć kropki i zacząć się leczyć.

Rozwiązania, które znajdziesz w tej książce, opierają się na pró¬bach klinicznych przeprowadzonych w gronie naszych pacjentek ośrodka Digestive Center for Women, wynikach innych badań na¬ukowych, artykułach specjalistycznych, próbach i błędach, danych anegdotycznych, świadectwach pacjentów o tym, co poskutkowało w ich przypadku, oraz na szczegółowych spostrzeżeniach zebranych przeze mnie przez niemal dwie dekady opieki nad ludźmi cierpią cymi na różne zaburzenia bakteryjne – od poważnych schorzeń autoimmunologicznych, takich jak choroba Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego, po skargi na gazy i wzdę¬cia. Czerpię również z moich własnych perypetii terapeutycznych, spowodowanych przez kłopoty zdrowotne.

Nowy paradygmat postrzegania bakterii jako przyjaciół, a nie wrogów, leży w samym centrum rewolucji w opiece zdrowotnej, która zmusza nas do zrewidowania obecnego stylu życia, a także praktyk medycznych; do spojrzenia na nie nowymi, mikroskopowymi oczami, tak by przemyśleć, jak nasze współczesne życie i dokonywane codziennie wybory wpływają na życie naszych mikrobów – oraz jak one z kolei wpływają na nas.

Dodaj własną recenzję

wyłącznie do wiadomości księgarni - nie będzie widoczny przy recenzji
ocena*:
* - pola wymagane

Recenzje

Dorota Owczarek, ocena: 5,0/5
2016-09-20
Pamiętam jak byłam dzieckiem i spadło mi na ziemię jabłko czy kawałek chleba a babcia podniosła, zdmuchnęła lub otrzepała piach i ja dalej zajadałam, nikt nie wyrzucał jedzenia a woda była ze studni i trzeba było ją oszczędzać. Nie byłam dzieckiem szczególnie chorowitym co pewnie zawdzięczam także babci, która była prostą kobietą ale niezmiernie mądrą, teraz dopiero to zrozumiałam. Czy nadmierna czystość może zaszkodzić? czy ciągłe mycie rąk i nadmierna czystość wyjaławiają nasz organizm? O tym i innych sprawach pisze w swojej książce R. Chutkan. Robynne Chutkan jest gastroenterologiem. Przyznaje się do błędów i potrafi je naprawiać, prezentuje holistyczne podejście do zdrowia. Jeśli zastanawialiście się kiedyś skąd biorą się problemy z odchudzaniem? czemu inni nie tyją? czemu cera jest nie taka jakbyśmy chcieli? czemu i czemu to może okazać się że w tej książce znajdziecie odpowiedź. Mikrobiom - Twój sojusznik w walce o zdrowie. W książce znajdziemy mnóstwo praktycznych informacji, skąd biorą się Twoje problemy i jak możesz je rozwiązać. Powiedzenie "Jesteś tym co jesz" znajduje tutaj wyjaśnienie. Autorka przedstawia założenia diety Velko oraz całą masę pysznych przepisów do wykorzystania we własnej kuchni. O antybiotykoterapii dowiesz się więcej, dlaczego łatwiej zapobiegać chorobom niż wprowadzić do organizmu antybiotyk? Przyznam szczerze że ostatni raz antybiotyk brałam 16 lat temu po operacji i zdecydowanie chwalę sobie ten odwyk anybiotykowy. Jak już pisałam nadmierna czystość może być przyczyną wielu groźnych chorób, autorka wszystko dokładnie wyjaśnia. Recenzja także na blogu : http://doowa.blogspot.com/2016/09/dobre-bakterie-robynne-chutkan-recenzja.html#more
Sabina, ocena: 4,5/5
2016-06-09
Jestem po lekturze niezwykle ciekawej pozycji zatytułowanej „Dobre bakterie“. Książka napisana w sposób łatwy i przystępny przez jednego z najbardziej znanych amerykańskich gastroenterologów – dr Robynne Chutkan. W książce znajdziemy praktyczne porady oraz zalecenia dietetyczne, a dla osób które chcą te porady zastosować w życiu codziennym prawie 100-stronicowy rozdział ze zdrowymi przepisami. Autorka książki jest bardzo przekonywująca w swych poglądach. Jako lekarz w swej praktyce zawodowej w celu niesienia pomocy pacjentom łatwo sięgała po wszystkie zdobycze rozwoju nauk farmaceutycznych i medycznych. Wierzyła w ich skuteczność w leczeniu schorzeń. Nie zastanawiała się przy tym, jakie mogą nieść przykre konsekwencje dla zdrowia na przyszłość. Z czasem jej poglądy uległy zmianie. Spotykając się ze swymi pacjentami, wsłuchując się w ich potrzeby i chęć wspierania zdrowia w sposób bardziej naturalny w połączeniu ze zdrowym trybem życia oraz zdrowym stylem odżywiania nabrała pewności, że najskuteczniejszą drogą ku lepszemu samopoczuciu jest unikanie wszelkich medykamentów (antybiotyków, sterydów, środków bakteriobójczych czy aspiriny), jeśli nie ma ku temu ważnych, zagrażających życiu wskazań. „Urbanizacja i nowoczesna medycyna niewątpliwie poprawiły nam życie, ale jednocześnie wprowadziły pewne praktyki – takie jak nadużywanie antybiotyków, chlorowanie wody, przetwarzanie żywności pełnej dodatków chemicznych i hormonalnych, stosowanie pestycydów zabijających drobnoustroje, zwiększanie liczby cięć cesarskich – które zdewastowały nasz mikrobiom, zmniejszając w nim zarówno całościową liczbę organizmów, jak i ich różnorodność gatunkową. Skutkiem jest wiele współczesnych epidemii, do których zaliczamy astmę, alergie, choroby autoimunologiczne, cukrzycę, otyłość, nowotwory, zespół jelita drażliwego, stany lękowe czy chorobę wieńcową serca. Wzrost zapadalności na te choroby jest nierozerwalnie związany ze zmasowanym atakiem na nasz mikrobiom, będącym konsekwencją sterylnego trybu życia“. Jako dietetyk i miłośnik zdrowej kuchni z pełnym przekonaniem mogę polecić tę książkę wszystkim moim pacjentom oraz czytelnikom mojego bloga kulinarno-dietetycznego (www.fantazjesmaku.weebly.com). Właściwie tematyka i treść książki nie jest dla mnie specjalnie nowa i zaskakująca. Poglądy autorki książki są mi bliskie. Po przeczytaniu tej pozycji odświeżyłam są wiedzę, nieco szerzej otworzyłam oczy, upewniłam się, że droga, którą kroczę jest właściwa. Nie ukrywam, że w moim życiu pojawiło się kilka incydentów, których mogłam uniknąć lub uniknięcie ich z różnych względów było niemożliwe (pierwsza ciąża zakończona cesarskim cięciem, antybiotyki na problemy skórne, środki przeciwbólowe na nieznaczne dolegliwości). Myślę, że każdy z nas ma w swym życiorysie kilka takich nie do końca właściwych zachowań. Może wciąż tkwimy w tym błędnym kole nieświadomi swych nieodpowiednich zachowań, które rujnują nasze zdrowie zamiast nieść poprawę. Może cierpimy na choroby przewlekłe, autoimunologiczne, nie potrafimy poradzić sobie z problemami ze strony układu pokarmowego i zastanawiamy się, dlaczego to właśnie nas dotyka, wciąż szukamy źródła naszych dolegliwości. Przyjmujemy leki, które nic nam nie pomagają. Może właśnie książka „Dobre bakterie“ podsunie Ci odpowiedź, będzie początkiem wielkiej rewolucji w Twoim dotychczasowym myśleniu na temat zdrowia i zdrowego sposobu odżywiania. Komu szczególnie polecam tę książkę?: kobietom planującym ciążę i spodziewającym się potomstwa, rodzicom, którym zależy, by zapewnić swoim dzieciom zdrowy start w dorosłe życie, miłośnikom zdrowego i ekologicznego stylu życia, miłośnikom zdrowego gotowania, osobom borykającym się z różnymi dolegliwościami np. trądzikiem, astmą, częstymi infekcjami, chorobami autoimunologicznymi, otyłością, problemami ze strony układu pokarmowego: jelito drażliwe, jelito nieszczelne, uchyłkowatość i wrzodziejące zapalenie jelita, choroba Leśniowskiego-Crohna, częste biegunki, dietetykom i lekarzom.
mama-dietetyk, ocena: 5,0/5
2016-05-04
Robynne Chutkan opisała w jaki sposób bakterie pomagają nam w walce o zdrowie. Opisała każdy etap naszego życia, od poczęcia aż do śmierci. Wytłumaczyła co zyskują dzieci rodzone naturalnie i karmione piersią. W trakcie porodu porodu główka dziecka, wyłaniająca się z kanału rodnego, zwraca się twarzą do odbytu matki. Pozycja ta wymusza bezpośredni kontakt nosa i ust dziecka z okolicami pochwy i odbytu matki. Jakiż może być lepszy sposób na zaszczepienie się porządną dawką bakterii niż takie spotkanie twarzą w pupę z ich siedliskiem? Nie chodzi tutaj o dzielenie na matki/dzieci gorsze lub lepsze. Robynne Chutkan pisze, że cięcie cesarskie jest czasem nieuniknione tak samo jak podanie mleka modyfikowanego. Tutaj chodzi o uświadomienie Matek, które dopiero będą podejmować decyzje. Musimy wiedzieć, co dla naszych dzieci jest najlepsze, a nie najwygodniejsze dla nas. W książce znajdziemy wiele przykładów z praktyki lekarskiej, w których główny problem stanowi nieuzasadniona antybiotykoterapia. Przypomnij sobie ile razy Twoje dziecko dostało antybiotyk 'na wszelki wypadek'. Ile razy lekarz nawet nie dał szansy organizmowi na samodzielną walkę. Ile razy lekarz przepisał antybiotyk podczas infekcji wirusowych, na które antybiotyk nie zadziała, bo nie zabija wirusów tylko BAKTERIE. Doktor R. Chutkan pokazuje jak ciężko jest odbudować mikrobiom po takim leczeniu i jak brak 'dobrych bakterii' wpływa na nasz ogólny stan zdrowia. Na kolejnych stronach dowiadujemy się, że choroby, leczenie i dieta to całość. Nie można leczyć tylko farmakologicznie, istotne jest holistyczne podejście do pacjenta. U wielu pacjentów poprawa stanu zdrowia nastąpiła po zmianie diety, a nie dodaniu kolejnych leków. Zespół jelita drażliwego, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna, to choroby bardzo skomplikowane, na które wpływa wiele czynników, ale ogromne znaczenie ma, to co jemy. Uzyskanie i wydłużenie czasu remisji zależne jest od naszej diety. W książce znajdziemy również proste przepisy, które pomogą zmienić nam naszą dietę, wzbogacić nasz mikrobiom. Dzięki prostym zmianom możemy poprawić stan naszego zdrowia, skończyć z nawracającymi infekcjami. Pamiętajmy, że antybiotyk to ostateczność. Zawsze pytajmy lekarza dlaczego nam go przepisuje i szukajmy innych rozwiązań. Mnie ta książka zachwyciła. Napisana jest w bardzo prostym języku, który będzie zrozumiały dla każdej osoby. Dzięki temu rzeczywiście będziemy wiedzieć jak dbać o zdrowie swoje i bliskich.
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
x
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka