|
Dzika fermentacjaŚrednia ocena: 5,00 (2)
autor:
ISBN:
978-83-65601-58-2
EAN:
9788365601582
oprawa:
miękka ze skrzydełkami
podtytuł:
Żywe kultury bakterii - smak, wartości odżywcze i rzemiosło
Wydawca:
format:
240x165x25mm
język:
polski
liczba stron:
328
rok wydania:
2020
wysyłka:
niedostępny
28,57
zł
Cena detaliczna:
49,90 zł
Produkt niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 28,57 zł
OpisRecenzjeKsiążka, która nadaje nowy wymiar sztuce kiszenia! Najnowsza książka Sandora Katza, autora bestsellerowej Sztuki fermentacji. Tym razem zwycięzca nagrody Jamesa Bearda i autor „The New York Times” powraca z książką, która otwiera erę renesansu dla nowoczesnego jedzenia – ze świeżym spojrzeniem, jeszcze większym entuzjazmem i rozszerzoną wiedzą z na temat tajników fermentacji na całym świecie. Od czasu premiery pierwszej książki, Katz inspiruje ludzi do zamiany ich kuchni w laboratoria, gdzie mogą wyrabiać prawdziwe cuda: kiszone warzywa, fermentowane sery i jogurty, chleby na zakwasie i wiele innych. Ta książka wprowadzi cię w zupełnie nowy świat smaków i korzyści zdrowotnych z fermentowanych produktów spożywczych. Znajdziesz w niej przepisy m.in. na kwas truskawkowy, koreańskie kimchi, czy afrykańskie piwo z sorgo. Tradycyjne receptury są dostosowane do najnowszych trendów. Zainspirowały one szefów kuchni czterogwiazdkowych restauracji i kucharzy amatorów. Sięgnij po tę książkę i rozpocznij osobistą rewolucję w twojej własnej kuchni! ___ Ten facet jest prawdziwą gwiazdą rocka na scenie kulinarnej. – „The New York Times” Sandor Katz to prawdziwy król fermentacji. – Sally Fallon Morrell, prezes The Weston A. Price Foundation Recenzje✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
Mariola S. , ocena: 5,0/5
2017-07-05
Uwielbiam takie książki kulinarne które mają w sobie to coś co powoduje że niejako dawkuję sobie ich zawartość, przeglądam, czytam fragmenty, zerkam na zdjecia, po czym odkładam na chwilę by zaraz znowu do nich wrócić i zaczerpnąć solidnej dawki wiedzy i inspiracji. To właśnie jedna z takich książek. Solidna dawka wiedzy i inspiracji na temat fermentacji, dużo przepisów z różnych stron świata. To również bardzo osobista narracja autora, szczerość i otwartość, ciekawe miejsca i historie ludzi którzy gotują, pieką, jedzą ...
,,Dzika fermentacja,, to manifest powrotu do natury, czerpania tego co nam oferuje oraz przetwarzania w naturalny sposób. Fermentacja to prosty sprawdzony sposób przetwarzania żywności znany przecież od lat a technologia, zakłady produkcyjne to żywność wysoko przetworzona, pełna polepszaczy i konserwantów. Wróćmy do tego co lepsze, nie przetworzone, co służy naszemu zdrowiu. Polecam tę książkę.
✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
Magdalena, blog "Słodkie okruszki - piecz i gotuj z sercem", ocena: 5,0/5
2017-06-23
Uwielbiam nowości kulinarne. Na początku przeglądam je wyrywkowo, a później wczytuję się w najciekawsze rozdziały, by w końcu i tak zapoznać się z nimi „od deski do deski” 😉 Ostatnio moja domowa biblioteczka wzbogaciła się o nowy ciekawy tytuł – “Dzika fermentacja” Sandora-Ellixa Katza. To książka inna niż wszystkie, przede wszystkim ze względu na ciekawą narrację, opisy, historię. Pełna zdjęć i ciekawych przepisów, które aż kuszą by je jak najszybciej spróbować odtworzyć we własnej kuchni.
„Książka Katza to niezwykle przydatny przewodnik kulinarny. Fermentacja jest tutaj nie tylko sposobem na przygotowanie jedzenia, a przede wszystkim kulturowym fenomenem i twórczą receptą na kuchenną monotonię.”
-Agata Godlewska, redaktorka naczelna magazynu „Food Service”
Książka podzielona jest na 13 rozdziałów, w których przeczytamy m.in. o zaletach żywności fermentowanej, poznamy trochę teorii, informacji o produkcji masowej oraz przepisy na dania fermentowane: warzywa, napoje, ziarna zbóż, rośliny strączkowe, wina, piwa i ocet.
Przepisy są naprawdę ciekawe i dokładne opisane. Z tą książką przygotujemy np. kwas truskawkowy, ricottę, fetę, kimchi z kapusty pekińskiej, chleb afgański, gulasz z masłem orzechowym i batatami, jogurt, kiszonki z miso i tamari, wytrawny szampan bezalkoholowy, ocet bananony, ser wiejski czy piwo ryżowe.
Bardzo ciekawa, ciekawa napisana książka pełna inspiracji i odmiennego podejścia do kuchni. Polecam!
Recenzja wraz ze zdjęciami: http://www.slodkieokruszki.pl/dzika-fermentacja-recenzja/
x
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Wybierz wariant produktu
|
|