|
Fermentacja warzywŚrednia ocena: 4,75 (2)
ISBN:
978-83-65601-20-9
EAN:
9788365601209
oprawa:
Twarda
podtytuł:
Pomysłowe przepisy na fermentowanie 64 warzyw i ziół
Wydawca:
format:
22.0x22.5cm
język:
polski
liczba stron:
368
rok wydania:
2017
wysyłka:
niedostępny
34,29
zł
Cena detaliczna:
59,90 zł
Produkt niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 34,29 zł
OpisRecenzjeFermentacja – gorący trend, który podbił podniebienia kulinarnych maniaków i odkrywców niecodziennych smaków! Oto kompletny podręcznik kulinarny dla każdego, kto chciałby rozpocząć przygodę z fermentacją. Znajdziesz w nim ponad 120 przepisów na fermentację aż 64 różnych warzyw i ziół, a także podstawy wyposażenia kuchni oraz metod konserwowania żywności. Zostań mistrzem kimchi, kiszonej kapusty oraz pikli i poszerzaj swój repertuar o kolejne pyszności, którymi zaskoczysz wszystkich, takie jak złote buraki z curry czy kiszone paluszki marchewkowe. Nie musisz zastawiać całej kuchni słoikami – dzięki tym prostym i zróżnicowanym przepisom możesz wykonać mniejsze porcje i cieszyć się kolejnymi kuchennymi eksperymentami. Dzięki tej książce poznasz również: – podstawy procesów fermentacji, – rodzaje niezbędnych naczyń, które powinny się znaleźć w twojej kuchni, – problemy, jakie możesz napotkać, – przepisy na fermentowane śniadania, lunche, koktajle, a nawet… desery! Zostań mistrzem kiszonek i fermentacji! Recenzje✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
karolina gleinert, ocena: 5,0/5
2017-12-28
Książce „Fermentacja warzyw” Kirsten i Christopher Shockey nie znajdziemy przepisów kulinarnych. Mamy możliwość eksperymentowania z kiszonkami i fermentacją w naszej kuchni. W publikacji mamy okazję zapoznania się z naturalnym przetwarzaniem i konserwowaniem warzyw oraz owoców.
„Fermentacja warzyw” to książka wydana przez wydawnictwo Vivante. Autorami są Kirsten K. Shockey i Christopher Shockey. Właśnie oni interesowali się fermentacją od lat, zgłębili iwy temat dokładnie i głęboko. Wstęp zachęca nas do zagłębienia się w publikacje. W wstępie możemy przeczytać o początkach przygody autorów z fermentacją.
Książka odpowiada nam na trudne i wątpliwe pytania. Możemy tutaj znaleźć odpowiedzi na kilka nurtujących nas pytań o białym nalocie na kiszonce: Wyrzucić? Nie wyrzucić? Czy to może pleśń? Da się to wszystko dobrze usunąć? Czy musimy wyrzucić zawartość 4 litrowego naszego słoika?
Treść w książce „Fermentacja warzyw” Kirsten i Christopher Shockey jest rozplanowana od początku do końca. 50 stronach przeczytamy informacje o fermentacji, przyrządach i naczyniach Nam się przydadzą do niej.
Na kolejnych stronach mamy możliwość zapoznania się z kiszeniem: kapusty, kimchi, batatów, czosnki, grzybów, kukurydzy, okra, selery naciowego, etc.
W książce „Fermentacja warzyw” Kirsten i Christopher Shockey można zapoznać się z informacjami ile zdrowia mają kiszone warzywa. Sami musimy sobie odpowiedzieć na pytanie: Czy warto jeść kiszonki?
W publikacji znajdziemy osobiste opowieści autorów i ważne wskazówki, m.in. jak stworzyć własny przepis? lub jak eksperymentować?
Uważam, że książka zaciekawi i podsunie Wam pomysły oraz pozwoli stworzyć nowe możliwości. Możemy zakisić choćby rabarbar!
Książce „Fermentacja warzyw” Kirsten i Christopher Shockey znajdziemy bardzo mało zdjęć. Apetyczne zdjęcia możemy znaleźć tylko na początku rozdziałów. Wewnątrz rozdziałów znajdziemy małą ilość zdjęć oraz ilustracji.
Osoby chcące przygotować produkt na podstawie przepisów zawartych w książce mogą mieć problem, ponieważ w publikacji nie znajdziemy konkretnie wymienionych składników. Chcemy zakisić kimichi to zapoznamy się z całym procesem kiszenia, niestety nie jest podane jakie przyprawy dodać, żeby kiszonka bardzo dobrze smakowała. Według mnie lista składników powinna być przy każdym przepisie, a nie w kolejnej części danego rozdziału.
Na końcu książki „Fermentacja warzyw” Kirsten i Christopher Shockey znajdziemy przepisy, które na pewno kiedyś wykorzystam i nie jedno warzywo będzie w opisany sposób ukiszone. Moją uwagę przyciągnął przepis na ciasto marchewkowe z wykorzystaniem kiszonej marchewki. Od zawsze kiszonki były traktowane jako przekąska do obiadu, sałatki i składników do różnych dań.
Książka „Fermentacja warzyw” Kirsten i Christopher Shockey jest bardzo atrakcyjna, ciekawa i nowoczesna. Polecam do czytania i testowania! No to do roboty!
✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
Dorota Owczarek, ocena: 4,5/5
2017-11-27
Fermentacja - ostatnio gorący trend kulinarny, który zachwycił od nowa smakoszy na całym świecie.
Teraz może zagościć i w twojej kuchni dzięki książce.
Nie ma chyba domu, tak mi się przynajmniej wydaje w którym nie kisi, kisiło się ogórków czy kapusty ale nie tylko bo i buraków czy barszczu na żurek
I te warzywa kisi się od zawsze ale czy można zakisić zioła? czy można zakisić bakłażana? kurkumę czy łopian? no ależ oczywiście że tak.
Z pomocą przyjdzie wszystkim książka w której nie tylko mamy przepisy na różne potrawy z kiszonkami ale także dowiemy się jak kisić, krok po kroku aby fermentacja przebiegała prawidło, aby nie dostały się do kiszonek niepowołane drożdże.
Dowiemy się także jakich naczyń i narzędzi używać najlepiej i w jakich kiszonki fermentują najlepiej.
Poczytacie także o tym ile zdrowia jest w kiszonych warzywach i szczegółowo się z nimi zapoznacie a potem sami stwierdzicie czy warto jeść kiszonki czy nie.
Z książki w końcu dowiecie się jak przyrządzić słynne, koreańskie kimchi i jakie ono jest pyszne i zdrowe, dla tych co jeszcze nie wiedzą.
Przepisy z książki wykorzystam na pewno i niejedno warzywo ukiszę a potem podzielę się z Wami ta wiedzą.
Polecam gorąco lekturę tej książki bo jest tego warta.
Korzyści płynące z fermentowanych warzyw:
konserwuje i zwiększa zawartość witaminy B i C,
ułatwia przyswajanie substancji odżywczych,
wspomaga trawienie,
pozwala uniezależnić się od konserwantów chemicznych,
wspomaga układ odpornościowy
Dorota
x
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Wybierz wariant produktu
|
|