Fermentacja warzyw

Fermentacja warzyw

Srednia ocena: 4,75 (2)
ISBN:
978-83-65601-20-9
EAN:
9788365601209
oprawa:
Twarda
podtytuł:
Pomysłowe przepisy na fermentowanie 64 warzyw i ziół
rok wydania:
2017
Wydawca:
format:
22.0x22.5cm
liczba stron:
368
wysyłka:
48h
41,00
 zł
59,90 zł

Fermentacja – gorący trend, który podbił podniebienia kulinarnych maniaków i odkrywców niecodziennych smaków! Oto kompletny podręcznik kulinarny dla każdego, kto chciałby rozpocząć przygodę z fermentacją. Znajdziesz w nim ponad 120 przepisów na fermentację aż 64 różnych warzyw i ziół, a także podstawy wyposażenia kuchni oraz metod konserwowania żywności. Zostań mistrzem kimchi, kiszonej kapusty oraz pikli i poszerzaj swój repertuar o kolejne pyszności, którymi zaskoczysz wszystkich, takie jak złote buraki z curry czy kiszone paluszki marchewkowe. Nie musisz zastawiać całej kuchni słoikami – dzięki tym prostym i zróżnicowanym przepisom możesz wykonać mniejsze porcje i cieszyć się kolejnymi kuchennymi eksperymentami. Dzięki tej książce poznasz również: – podstawy procesów fermentacji, – rodzaje niezbędnych naczyń, które powinny się znaleźć w twojej kuchni, – problemy, jakie możesz napotkać, – przepisy na fermentowane śniadania, lunche, koktajle, a nawet… desery! Zostań mistrzem kiszonek i fermentacji!

Dodaj własną recenzję

wyłącznie do wiadomości księgarni - nie będzie widoczny przy recenzji
ocena*:
* - pola wymagane

Recenzje

karolina gleinert, ocena: 5,0/5
2017-12-28
Książce „Fermentacja warzyw” Kirsten i Christopher Shockey nie znajdziemy przepisów kulinarnych. Mamy możliwość eksperymentowania z kiszonkami i fermentacją w naszej kuchni. W publikacji mamy okazję zapoznania się z naturalnym przetwarzaniem i konserwowaniem warzyw oraz owoców. „Fermentacja warzyw” to książka wydana przez wydawnictwo Vivante. Autorami są Kirsten K. Shockey i Christopher Shockey. Właśnie oni interesowali się fermentacją od lat, zgłębili iwy temat dokładnie i głęboko. Wstęp zachęca nas do zagłębienia się w publikacje. W wstępie możemy przeczytać o początkach przygody autorów z fermentacją. Książka odpowiada nam na trudne i wątpliwe pytania. Możemy tutaj znaleźć odpowiedzi na kilka nurtujących nas pytań o białym nalocie na kiszonce: Wyrzucić? Nie wyrzucić? Czy to może pleśń? Da się to wszystko dobrze usunąć? Czy musimy wyrzucić zawartość 4 litrowego naszego słoika? Treść w książce „Fermentacja warzyw” Kirsten i Christopher Shockey jest rozplanowana od początku do końca. 50 stronach przeczytamy informacje o fermentacji, przyrządach i naczyniach Nam się przydadzą do niej. Na kolejnych stronach mamy możliwość zapoznania się z kiszeniem: kapusty, kimchi, batatów, czosnki, grzybów, kukurydzy, okra, selery naciowego, etc. W książce „Fermentacja warzyw” Kirsten i Christopher Shockey można zapoznać się z informacjami ile zdrowia mają kiszone warzywa. Sami musimy sobie odpowiedzieć na pytanie: Czy warto jeść kiszonki? W publikacji znajdziemy osobiste opowieści autorów i ważne wskazówki, m.in. jak stworzyć własny przepis? lub jak eksperymentować? Uważam, że książka zaciekawi i podsunie Wam pomysły oraz pozwoli stworzyć nowe możliwości. Możemy zakisić choćby rabarbar! Książce „Fermentacja warzyw” Kirsten i Christopher Shockey znajdziemy bardzo mało zdjęć. Apetyczne zdjęcia możemy znaleźć tylko na początku rozdziałów. Wewnątrz rozdziałów znajdziemy małą ilość zdjęć oraz ilustracji. Osoby chcące przygotować produkt na podstawie przepisów zawartych w książce mogą mieć problem, ponieważ w publikacji nie znajdziemy konkretnie wymienionych składników. Chcemy zakisić kimichi to zapoznamy się z całym procesem kiszenia, niestety nie jest podane jakie przyprawy dodać, żeby kiszonka bardzo dobrze smakowała. Według mnie lista składników powinna być przy każdym przepisie, a nie w kolejnej części danego rozdziału. Na końcu książki „Fermentacja warzyw” Kirsten i Christopher Shockey znajdziemy przepisy, które na pewno kiedyś wykorzystam i nie jedno warzywo będzie w opisany sposób ukiszone. Moją uwagę przyciągnął przepis na ciasto marchewkowe z wykorzystaniem kiszonej marchewki. Od zawsze kiszonki były traktowane jako przekąska do obiadu, sałatki i składników do różnych dań. Książka „Fermentacja warzyw” Kirsten i Christopher Shockey jest bardzo atrakcyjna, ciekawa i nowoczesna. Polecam do czytania i testowania! No to do roboty!
Dorota Owczarek, ocena: 4,5/5
2017-11-27
Fermentacja - ostatnio gorący trend kulinarny, który zachwycił od nowa smakoszy na całym świecie. Teraz może zagościć i w twojej kuchni dzięki książce. Nie ma chyba domu, tak mi się przynajmniej wydaje w którym nie kisi, kisiło się ogórków czy kapusty ale nie tylko bo i buraków czy barszczu na żurek I te warzywa kisi się od zawsze ale czy można zakisić zioła? czy można zakisić bakłażana? kurkumę czy łopian? no ależ oczywiście że tak. Z pomocą przyjdzie wszystkim książka w której nie tylko mamy przepisy na różne potrawy z kiszonkami ale także dowiemy się jak kisić, krok po kroku aby fermentacja przebiegała prawidło, aby nie dostały się do kiszonek niepowołane drożdże. Dowiemy się także jakich naczyń i narzędzi używać najlepiej i w jakich kiszonki fermentują najlepiej. Poczytacie także o tym ile zdrowia jest w kiszonych warzywach i szczegółowo się z nimi zapoznacie a potem sami stwierdzicie czy warto jeść kiszonki czy nie. Z książki w końcu dowiecie się jak przyrządzić słynne, koreańskie kimchi i jakie ono jest pyszne i zdrowe, dla tych co jeszcze nie wiedzą. Przepisy z książki wykorzystam na pewno i niejedno warzywo ukiszę a potem podzielę się z Wami ta wiedzą. Polecam gorąco lekturę tej książki bo jest tego warta. Korzyści płynące z fermentowanych warzyw: konserwuje i zwiększa zawartość witaminy B i C, ułatwia przyswajanie substancji odżywczych, wspomaga trawienie, pozwala uniezależnić się od konserwantów chemicznych, wspomaga układ odpornościowy Dorota
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
x
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka