Okładka książki Forma obfitości. Lokalnie, zdrowo, sezonowo

Forma obfitości. Lokalnie, zdrowo, sezonowo

Średnia ocena: 5,00 (1)
autor:
ISBN:
978-83-271-2549-1
EAN:
9788327125491
oprawa:
Miękka
Wydawca:
format:
17x22 cm
język:
polski
liczba stron:
208
rok wydania:
2022
wysyłka:
48h
31,91
 zł
Cena detaliczna:  
44,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 26,85
Po „Misce szczęścia” nadszedł czas na „Formę obfitości”. Laura Osęka proponuje 87 przepisów na pyszne i nieskomplikowane dania, które da się przygotować w jednym naczyniu w piekarniku. W tej książce znajdziesz połączenia wszystkich pięciu (a nawet sześciu) smaków, zainspirowane kuchniami świata, ale wykonane w znacznej mierze z łatwo dostępnych, polskich składników. Dzięki sezonowym warzywom i owocom stworzysz posiłki bez wyrzeczeń, pełne smaku i aromatu. Od słodkich i wytrawnych propozycji śniadaniowych, przez wypieki i zapiekanki, aż do gulaszy i potraw w duchu zero waste. Rozpocznij podróż w 87 dań dookoła roku ze swoją FORMĄ OBFITOŚCI! „To książka dla tych, którzy nie mają czasu gotować. Tych, co nie wierzą, że można jeść pysznie, sezonowo i zdrowo, nie spędzając wielu godzin przy garnkach. To również książka dla tych, którzy uważają, że miejsce kobiety jest w kuchni – z kieliszkiem wina w dłoni, z nogami na krześle, czekającej na blachę kolorowych i soczystych warzyw. Dla takich „blachar” jak ja”. (Basia Starecka – dziennikarka kulinarna, podróżniczka, autorka bloga Nakarmionastarecka.pl) „Znów jestem głodny – to wszystko przez Laurę, której miłość do kuchni jest niesłychanie zaraźliwa. Bez pretensji, zadęcia i laboratoryjnego zaplecza wypiekła dla nas właśnie kolejny dowód, że jedzenie łagodzi obyczaje. Autorka jest w świetnej formie – jej przepisy przydadzą się przez cały rok, a z przygotowaniem poradzi sobie każdy”. (Paweł Loroch – dziennikarz kulinarny) „Ta książka to mistrzowski kurs pieczenia w jednej formie. MINIMUM WYSIŁKU – MAKSIMUM SMAKU. Laura dzieli się sprawdzonymi sposobami na połączenia nie tylko warzywne na cztery pory roku. Kilka prostych składników, szczypta przypraw i jedna blacha – to jej wzór na szczęście przy wspólnym stole! Wypróbujcie przepisy z tej książki w swojej kuchni, a zapewniam Was, że ZAPIEKANKA już na zawsze zmieni swoje oblicze na MIŁOŚĆ!” (Joanna Jakubiuk – Podlasianka, tropicielka regionalnych smaków i strażniczka tradycji kulinarnych, aktywistka kulinarna, autorka książki „Ziemniak”) --- 10% dochodu Autorki ze sprzedaży książki zostanie przekazane na rzecz domu tymczasowego Kocia Łapka. PATRONI MEDIALNI: KUKBUK, Food Service, Ouichef.pl, „KUCHNIA. Magazyn dla smakoszy”, Beszamel.pl, Mistrz Branży, I Love Nature PARTNERZY WYDANIA: BioBazar, Baziółka O TWÓRCACH KSIĄŻKI: LAURA OSĘKA – Gotująca psycholożka i psychodietetyczka. Od lat kolekcjonuje książki kucharskie, kocha zwierzęta, a czworonożni przyjaciele znaleźli pod jej dachem swój dom. Gdy nie gotuje, wykłada, pracuje z pacjentami, prowadzi warsztaty albo jeździ swoim starym fordem taunusem. JAROSŁAW ROGER BERDAK – Syn artysty fotografika, rzemieślnik i fotograf. Gdy nie fotografuje, wytwarza piękne przedmioty z drewna pod marką „I love nature”. Gdyby nadarzyła się okazja, zamieszkały na Jukonie.

Recenzje

✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
Anna , ocena: 5,0/5
2019-11-15
Najnowsza książka autorstwa Pani Laury Osęki pt.'' Forma obfitości. Lokalnie, zdrowo, sezonowo'' to prawdziwa uczta obfitości zdrowia dla wielu Czytelników, którzy lubią wykonywać prawdziwe kulinarne wyzwania nieznane odtąd jeszcze w polskiej kuchni. Lubię przyrządzać proste dania, zdrowe zawierające w przepisach zdrowe składniki takie jak: owoce czy warzywa. Największym odkryciem dla mnie w tej oto książce były zamieszczone przepisy na ciasta, których nie znałam do tej pory, udzielane przez autorkę porady w odpowiedni sposób ich podania w formie w rozdziale -Zakoleguj się z formami oraz do każdego rozdziału związanego z porą roku wypisane zostały spisy warzyw i owoców, które będą używane przez Czytelników do przyrządzanych sezonowych potraw. Moją szczególną uwagę zwróciłam na następujące przepisy autorki: przepisy podstawowe, a w tym majowa ryba, tarta zielona, wiosenna tarta obfitości, tarta szpinakowa, szarlotka z gruszką, zapiekanka z czarnej porzeczki, fasola pieczona w warzywach, grzyby z pieczonymi pomidorami, placek z pomidorami, zapiekanka jabłkowo-jeżynowa, zapiekanka z ziemniaków i cukinii, pomidorowy omlet, pieczone jabłka, omlet z grzybami, tarta z całymi jabłkami, orzechy w karmelu, jesienna blacha pełna dobra, zimowe pieczone warzywa, ciasto cytrynowo-rozmarynowe. Elementem dodatkowym w książce są: okładka nawiązująca do tytułu książki, odpowiednio graficznie dobrana czcionka w tekście, umieszczone zostały w niej wszystkie zdjęcia zaprezentowanych przez autorkę przepisów. Książka ta zasługuje na miejsce w każdej kuchni.
x
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj