|
Forma obfitości. Lokalnie, zdrowo, sezonowoŚrednia ocena: 5,00 (1)
autor:
ISBN:
978-83-271-2549-1
EAN:
9788327125491
oprawa:
Miękka
Wydawca:
format:
17x22 cm
język:
polski
liczba stron:
208
rok wydania:
2022
wysyłka:
48h
31,91
zł
Cena detaliczna:
44,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 26,85 zł
OpisRecenzje
Po „Misce szczęścia” nadszedł czas na „Formę obfitości”. Laura Osęka proponuje 87 przepisów na pyszne i nieskomplikowane dania, które da się przygotować w jednym naczyniu w piekarniku. W tej książce znajdziesz połączenia wszystkich pięciu (a nawet sześciu) smaków, zainspirowane kuchniami świata, ale wykonane w znacznej mierze z łatwo dostępnych, polskich składników. Dzięki sezonowym warzywom i owocom stworzysz posiłki bez wyrzeczeń, pełne smaku i aromatu.
Od słodkich i wytrawnych propozycji śniadaniowych, przez wypieki i zapiekanki, aż do gulaszy i potraw w duchu zero waste.
Rozpocznij podróż w 87 dań dookoła roku ze swoją FORMĄ OBFITOŚCI!
„To książka dla tych, którzy nie mają czasu gotować. Tych, co nie wierzą, że można jeść pysznie, sezonowo i zdrowo, nie spędzając wielu godzin przy garnkach. To również książka dla tych, którzy uważają, że miejsce kobiety jest w kuchni – z kieliszkiem wina w dłoni, z nogami na krześle, czekającej na blachę kolorowych i soczystych warzyw. Dla takich „blachar” jak ja”.
(Basia Starecka – dziennikarka kulinarna, podróżniczka, autorka bloga Nakarmionastarecka.pl)
„Znów jestem głodny – to wszystko przez Laurę, której miłość do kuchni jest niesłychanie zaraźliwa. Bez pretensji, zadęcia i laboratoryjnego zaplecza wypiekła dla nas właśnie kolejny dowód, że jedzenie łagodzi obyczaje. Autorka jest w świetnej formie – jej przepisy przydadzą się przez cały rok, a z przygotowaniem poradzi sobie każdy”.
(Paweł Loroch – dziennikarz kulinarny)
„Ta książka to mistrzowski kurs pieczenia w jednej formie. MINIMUM WYSIŁKU – MAKSIMUM SMAKU. Laura dzieli się sprawdzonymi sposobami na połączenia nie tylko warzywne na cztery pory roku. Kilka prostych składników, szczypta przypraw i jedna blacha – to jej wzór na szczęście przy wspólnym stole! Wypróbujcie przepisy z tej książki w swojej kuchni, a zapewniam Was, że ZAPIEKANKA już na zawsze zmieni swoje oblicze na MIŁOŚĆ!”
(Joanna Jakubiuk – Podlasianka, tropicielka regionalnych smaków i strażniczka tradycji kulinarnych, aktywistka kulinarna, autorka książki „Ziemniak”)
---
10% dochodu Autorki ze sprzedaży książki zostanie przekazane na rzecz domu tymczasowego Kocia Łapka.
PATRONI MEDIALNI: KUKBUK, Food Service, Ouichef.pl, „KUCHNIA. Magazyn dla smakoszy”, Beszamel.pl, Mistrz Branży, I Love Nature
PARTNERZY WYDANIA: BioBazar, Baziółka
O TWÓRCACH KSIĄŻKI:
LAURA OSĘKA – Gotująca psycholożka i psychodietetyczka. Od lat kolekcjonuje książki kucharskie, kocha zwierzęta, a czworonożni przyjaciele znaleźli pod jej dachem swój dom. Gdy nie gotuje, wykłada, pracuje z pacjentami, prowadzi warsztaty albo jeździ swoim starym fordem taunusem.
JAROSŁAW ROGER BERDAK – Syn artysty fotografika, rzemieślnik i fotograf. Gdy nie fotografuje, wytwarza piękne przedmioty z drewna pod marką „I love nature”. Gdyby nadarzyła się okazja, zamieszkały na Jukonie.
Recenzje✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
Anna , ocena: 5,0/5
2019-11-15
Najnowsza książka autorstwa Pani Laury Osęki pt.'' Forma obfitości. Lokalnie, zdrowo, sezonowo'' to prawdziwa uczta obfitości zdrowia dla wielu Czytelników, którzy lubią wykonywać prawdziwe kulinarne wyzwania nieznane odtąd jeszcze w polskiej kuchni.
Lubię przyrządzać proste dania, zdrowe zawierające w przepisach zdrowe składniki takie jak: owoce czy warzywa.
Największym odkryciem dla mnie w tej oto książce były zamieszczone przepisy na ciasta, których nie znałam do tej pory, udzielane przez autorkę porady w odpowiedni sposób ich podania w formie w rozdziale -Zakoleguj się z formami oraz do każdego rozdziału związanego z porą roku wypisane zostały spisy warzyw i owoców, które będą używane przez Czytelników do przyrządzanych sezonowych potraw.
Moją szczególną uwagę zwróciłam na następujące przepisy autorki:
przepisy podstawowe, a w tym majowa ryba, tarta zielona, wiosenna tarta obfitości, tarta szpinakowa, szarlotka z gruszką, zapiekanka z czarnej porzeczki, fasola pieczona w warzywach, grzyby z pieczonymi pomidorami, placek z pomidorami, zapiekanka jabłkowo-jeżynowa, zapiekanka z ziemniaków i cukinii, pomidorowy omlet, pieczone jabłka, omlet z grzybami, tarta z całymi jabłkami, orzechy w karmelu, jesienna blacha pełna dobra, zimowe pieczone warzywa, ciasto cytrynowo-rozmarynowe.
Elementem dodatkowym w książce są: okładka nawiązująca do tytułu książki, odpowiednio graficznie dobrana czcionka w tekście, umieszczone zostały w niej wszystkie zdjęcia zaprezentowanych przez autorkę przepisów.
Książka ta zasługuje na miejsce w każdej kuchni.
x
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Wybierz wariant produktu
|
|