Okładka książki Grain Brain - Zbożowa głowa

Grain Brain - Zbożowa głowa

Średnia ocena: 4,50 (1)
ISBN:
9788362903146
EAN:
9788362903146
oprawa:
oprawa: broszurowa
podtytuł:
Zaskakująca prawda o mózgu i jego cichych zabójcach: pszenicy, węglowodanach
Wydawca:
format:
14,5x20,5 cm
język:
polski
liczba stron:
334
rok wydania:
2015
wysyłka:
niedostępny
Wpisz e-mail, jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o dostępności produktu
26,68
 zł
Cena detaliczna:  
34,90 zł
Produkt niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 26,68

Numer 1 New York Timesa i amazon.com. Międzynarodowy bestseller. Ceniony neurolog, dr David Perlmutter, dowodzi, że choroby mózgu zaczynają się od chleba naszego powszedniego. Dr Perlmutter wydobywa na światło dzienne temat, który zbyt długo ukrywał się w czeluściach medycznych annałów: gluten i nadmiar węglowodanów niszczą mózg. Nie tylko rafinowany cukier, ale także „zdrowe” pełne ziarna zbóż mogą powodować demencję, ADHD, napady lęku, migreny, depresję i wiele innych chorób. Czterotygodniowy plan naprawczy przedstawiony w tej książce pozwala zadbać o zdrowie mózgu i zachować bystry umysł – niezależnie od wieku. Autor zdradza, jak wpływać na ekspresję genów dzięki diecie i dobrym nawykom. Broni cholesterolu i zdrowego tłuszczu. Pokazuje, jak radzić sobie z chorobami za pomocą smacznych posiłków, by cieszyć się dłuższym i zdrowszym życiem.

Recenzje

✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
Ryszard Roszkowski, ocena: 4,5/5
2016-06-19
Zainteresował mnie podtytuł tej książki: „Ziarno prawdy o mózgu i jego cichych zabójcach: pszenicy, węglowodanach i cukrze”. Ta książka mocno mną wstrząsnęła. Dlaczego? Bo według Pana Doktora zmieniając sposób odżywiania można zapobiegać poważnym chorobom: ADHD, depresja, cukrzyca, problemy z trawieniem (w tym celiaklia, nadwrażliwość na gluten, oraz zespół jelita wrażliwego), chorobie Alzheimera i wielu innym. Lista tych chorób jest wymieniona na stronach 10-11 wydania tej książki z 2015 roku (Wydało ją Wydawnictwo Filo z Warszawy). Dlatego korzystne będzie jeśli tę książkę przeczytają lekarze, a szczególnie lekarze-pediatrzy; dietetycy; nauczyciele przed wszystkim zajmujący się młodszymi dziećmi (też w przedszkolach) i i rodzice dzieci chorych na wspomniane wyżej choroby. Dlaczego? Lekarze-pediatrzy może częściej zdecydują się na przeprowadzenie badań dziecka, czy nie ma wrażliwości na gluten, oraz sprawdzą, czy nie ma oporności na insulinę. Dietetycy mogą też podpowiedzieć rodzicom konieczność przeprowadzenia powyższych badań i pomóc w ustawieniu diety bezglutenowej i ograniczeniu spożycia cukru. Nauczyciele mogą podpowiedzieć rodzicom jakim badaniom powinni poddać swoje chore dzieci. Według Pana Doktora przy wielu wspomnianych wyżej chorobach często można je leczyć przez zmianę diety. Pan Doktor podaje liczne przykłady jak u swoich poważnie chorych pacjentów zalecał im badanie nadwrażliwości na gluten. Po potwierdzeniu tej nadwrażliwości na gluten, zalecał przejście na dietę bezglutenową. I po przejściu na tę dietę często następowało prawie cudowne wyleczenie nie raz z bardzo poważnych i uciążliwych dla chorych chorób.( Na stronach 44-47 tej książki znajdziecie Państwo tylko kilka z licznych przykładów powrotu do zdrowia, gdy chorzy po stwierdzeniu nadwrażliwości na gluten przechodzili na dietę bezglutenową.) / Na stronach 66-68 tej książki znajdziecie Państwo listę produktów zawierających gluten, oraz listę ziaren bezglutenowych./ A jeśli chodzi węglowodany to przez lata wmawiano nam, że dla naszego zdrowia musimy w naszej diecie ograniczyć spożycie tłuszczów (zagrożenie cholesterolem) a zwiększyć spożycie węglowodanów. /Węglowodany są to cukry, cukrowce i sacharydy./ Pan Doktor Perlmutter twierdzi, że powinniśmy ograniczyć spożycie węglowodanów, ponieważ szkodzą naszemu mózgowi. (Przykład jak szkodzi nam nadmiar cukru znajdziecie Państwo w tej książce na stronach 28-29) Według Pana Doktora korzystne jest zwiększenie w naszej diecie spożycia tłuszczów, ponieważ one są głównym budulcem naszego mózgu. Pan Doktor popiera swoje twierdzenie tym, że dieta naszych prapraprzodków (myśliwych i zbieraczy) składała się głównie z tłuszczu. W tej diecie białka było około 20% i tylko 5% węglowodanów (z sezonowych owoców). (Oczywiście nie może to oznaczać nadmiernego spożycia tłuszczu.) Ograniczenie spożycia węglowodanów też może sprzyjać znaczącej poprawie zdrowia. W którymś z kolejnych postów w moim blogu będę chciał poruszyć wspomniany w tej książce temat szkodliwości glutenu i cukru dla naszego mózgu. Pozdrawiam, Ryszard Roszkowski http://ryszrosz.blogspot.com
x
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj