Okładka książki Kuchenne Inspiracje - Desery i dania na słodko

Kuchenne Inspiracje - Desery i dania na słodko

Nie ma jeszcze oceny, możesz być pierwszym, który ocenił!
autor:
ISBN:
978-83-65807-64-9
EAN:
9788365807649
oprawa:
miękka
Wydawca:
format:
200x145mm
język:
polski
liczba stron:
112
rok wydania:
2018
wysyłka:
niedostępny
Wpisz e-mail, jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o dostępności produktu
5,77
 zł
Cena detaliczna:  
10,49 zł
Produkt niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 5,77
Desery i dania na słodko, znakomita książka z przepisami na domowe desery, które mogą być nie tylko smaczną przekąską czy dodatkiem do rodzinnego obiadu, ale również ozdobą przyjęcia.
Deser – z francuskiego desservir, czyli sprzątać (ze stołu) – jest podawany na zakończenie posiłku jako jego słodkie zwieńczenie; może być serwowany na zimno (np. krem, lód, galaretka), na ciepło (np. suflet, budyń, naleśnik), może być też wypieczony, np. tarta. Deser to również doskonałe samodzielne danie serwowane do kawy czy herbaty. Trudno sobie wyobrazić bez deseru jakąkolwiek uroczystość czy spotkanie w gronie przyjaciół.
W książce zamieszczono 50 sprawdzonych przepisów na słodkości – poczynając od niewielkich smakołyków podawanych w pucharkach poprzez lody, sorbety i serniczki na zimno na efektownych, ale nadzwyczaj prostych do wykonania, „tortach” naleśnikowych kończąc. Każdy znajdzie tu coś dla siebie, zarówno wielbiciele lekkich owocowych przekąsek, jak i ci, którzy wolą kaloryczne słodycze. A ponieważ desery zazwyczaj wprawiają nas w dobry nastrój, warto poświęcić trochę czasu na ich przygotowanie. A zatem do dzieła i smacznego!
-------
Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to seria tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom zawiera ok. 50 receptur na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym pięknymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę!
 
Przepis na praliny orzechowe w polewie czekoladowej
Składniki:
• 100 g herbatników,
• 2 łyżki posiekanych dowolnych orzechów,
• ½ kostki masła,
• 2 łyżki kakao lub czekolady w proszku,
• 1 olejek rumowy lub 2 łyżeczki rumu w wersji dla dorosłych,
• 1 polewa czekoladowa lub tabliczka czekolady,
• dowolne posypki do dekoracji.
Wykonanie pralin orzechowych w polewie czekoladowej
Herbatniki dokładnie pokruszyć. Można je zetrzeć na tarce. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać kakao i pokruszone herbatniki. Dalej ucierać, a pod koniec wlewać po kropli olejek rumowy lub rum. Robić to ostrożnie, by masa się nie zważyła. Utartą masę wymieszać z orzechami i wstawić na trochę do lodówki, by lekko zgęstniała. W tym czasie przygotować polewę według przepisu na opakowaniu lub stopić czekoladę w kąpieli wodnej. Z ochłodzonej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, zanurzać je w czekoladzie lub polewać polewą i dowolnie ozdabiać (posypką, cukrowymi kwiatuszkami, wiórkami kokosowymi). Gotowe kulki wstawić jeszcze do lodówki, by dobrze się schłodziły, a czekolada zastygła. Praliny serwować natychmiast po wyjęciu z lodówki – wtedy są najlepsze.

 

Brak recenzji

x
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj