|
Kuchnia na plebaniiŚrednia ocena: 5,00 (1)
autor:
ISBN:
9788308062463
EAN:
9788308062463
oprawa:
oprawa: twarda
podtytuł:
200 tradycyjnych przepisów księżowskich gospodyń
Wydawca:
format:
14,5x20,7 cm
język:
polski
liczba stron:
240
rok wydania:
2016
wysyłka:
niedostępny
25,67
zł
Cena detaliczna:
39,90 zł
Produkt niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 25,67 zł
OpisRecenzje
Zasobne plebanie, osiem wspaniałych gospodyń i dwieście wyśmienitych przepisów z różnych stron Polski. Niektóre mają po 170 lat, inne zostały spisane na potrzeby książki, bo przecież gotować można „na orientację” – jak twierdzi jedna z bohaterek. Ważne, żeby smakowało.
Smakuje, i to jak! Czasem tak, że gospodynie są zapraszane z jednej parafii do drugiej. Zdarza się, że gości zaprosi się za dużo, wówczas z takiej opresji muszą wybrnąć. Wykazują się tu sporym taktem i wiedzą, np. w sytuacjach: Co wrzucić do garnka na komendę „zagraj”, „paluchy” czy „zarzutka”? Czy wypuścić chleb z pieca, gdy „puka”? Dokąd uciekły z plebanii raki? A także o rosole, co ma mrugać leciutko, ot, jak chłopak do swojej lubej.
Kuchnia na plebanii doskonale wpisuje się w trend „powrotu do tradycji” – zarówno pod względem kulinarnym, jak i kulturowym. To mieszanka dawnych obyczajów, anegdoty, slow-foodu ze szczyptą nowoczesności. Książka, która z łatwością zaspokoi zarówno ciekawość, jak i podniebienie – także to świeckie.
Recenzje✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
Anna , ocena: 5,0/5
2017-09-17
Przepisy na podane dania pochodzą z terenów: Małopolski, Śląska, Kaszub, Podlasia, Pomorza, Mazowsza.
Książka ta zawiera alfabetyczny spis przepisów oraz spis przepisów według kategorii.
Kuchnia na plebani wzbudza zainteresowanie, gdyż my jako czytelnicy nie wiemy co księża jadają, ale dzięki rozmowom autora przeprowadzonym z gospodyniami plebani nasza ciekawość w tym względzie zostaje zaspokojona.
Przepisy ,na które zwróciłam szczególną uwagę zapoznając się z tą książką, są następujące: babka gotowana, biszkopt, borowiki marynowane, buchty z kruszonką, chałka, chleb domowy, ciasto makaronowe na łazanki, domowy ocet jabłkowy z obierek, gołąbki, gulasz, sernik wiedeński, murzynek, nalewka kawowo- pomarańczowa, pasztet lekki, pasztet klasyczny, ogórki kiszone, pączki, piernik, pierogi, sernik wiedeński.
Każdy podany przez gospodynie przepis został bardzo dokładnie wyjaśniony, podane czynności, co po kolei się wykonuje.
Wywiad autora książki Łukasza Modelskiego z gospodyniami stanowi uzupełnienie dotyczące powrotu do tradycji kuchni polskiej, która cały czas jest wzbogacana i unowocześniana.
Sam mistrz kulinarnych smaków Pan Wojciech Modest Amaro poleca abyśmy zaglądnęli w zakamarki bożej spiżarni wraz z jej autorem.
Książka zawiera 238 stron, ma twardą oprawę, wydana została przez Wydawnictwo Literackie.
Zapraszam do zapoznania się z tą książką.
x
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Wybierz wariant produktu
|
|