|
Kuchnia narodowanowość
Nie ma jeszcze oceny, możesz być pierwszym, który ocenił!
autor:
ISBN:
9788323353935
EAN:
9788323353935
oprawa:
oprawa: broszurowa
podtytuł:
Osobista podróż przez kultury historię i smaki
Wydawca:
format:
232x151 mm
język:
polski
liczba stron:
320
rok wydania:
2024
wysyłka:
48h
48,80
zł
Cena detaliczna:
64,00 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 44,77 zł
OpisRecenzjeOpowieści ukryte w smaku Wszyscy mamy jakieś wyobrażenia o jedzeniu francuskim, japońskim czy meksykańskim. Skąd jednak wzięły się te przekonania? Co decyduje o tym, że danie staje się "narodowe"? Anya von Bremzen wyrusza na poszukiwanie prawdy ukrytej za popularnym frazesem: "jesteśmy tym, co jemy". Wyprawę rozpoczyna w Paryżu, gdzie zgłębia znaczenie wyrafinowanego smaku kuchni francuskiej. W Neapolu przygląda się mitom narosłym wokół pizzy oraz włoskiej duszy. Podczas dalszej podróży odkrywa tajemnice ramenu, zanurza się w tradycji hiszpańskich tapas i poznaje przepisy na mole, będące urzeczywistnieniem meksykańskiej różnorodności kulturowej. W Stambule bada kulinarne dziedzictwo dawnego imperium osmańskiego, by skończyć podróż w Queens, gdzie przyrządza ukraiński barszcz, symbolizujący bogactwo kulinarnych tradycji i tożsamości. W Kuchni narodowej von Bremzen przygląda się najbardziej fascynującym i sztandarowym kulturom kulinarnym świata, po mistrzowsku splatając smaki, historię i politykę. Rozmawia z mistrzami kuchni, zagląda do garnków gospodyniom domowym i odwiedza lokalne sklepy oraz targowiska. Ta podróż pozwala dostrzec, jak naród tworzy swoją kuchnię i jak kuchnia tworzy naród. "Ta wyprawa w świat tworzenia mitów kulinarnych to lektura obowiązkowa Jestem nią zachwycona!" Nigella Lawson "Wiedza von Bremzen zapiera dech, a jej pisarstwo jest błyskotliwe, porywające i osobiste. Nie byłam w stanie oderwać się od lektury". Diana Henry "Wciągający i dowcipny dziennik podróży, przyprawiony zwięzłymi lekcjami z historii, które ukazują, jak to się dzieje, że potrawy stają się kultowe". "New York Times" "Żartobliwe, pełne erudycji i pobudzające apetyt roztrząsanie idei związanych z jedzeniem i tożsamością". Fuschia Dunlop "Książka prawdziwie fascynująca i poruszająca. Kuchnia narodowa zabiera nas w podróż kulinarną opisaną z niekłamaną życzliwością, dowcipnie i wnikliwie". Dan Saladino "Błyskotliwe dociekanie i roztrząsanie wzajemnych zależności między gotowaniem a tożsamością". "Spectator" "Tak odkrywcze - a przy tym tak wielka przyjemność z czytania Von Bremzen umie znakomicie opisywać smaki i konsystencje". Bee Wilson, "Financial Times" "Nową książkę Anyi von Bremzen czyta się jak wciągającą, trzymającą w napięciu powieść o odwiecznej zupie rodzaju ludzkiego". Olia Hercules "Poruszająca, wspaniale skomponowana próba eksploracji przestrzeni i kultur" "Boston Globe" Anya von Bremzen należy do najbardziej utalentowanych autorek literatury kulinarnej. Trzykrotna laureatka prestiżowej nagrody im. Jamesa Bearda. Autorka wielu cenionych książek kucharskich. Teksty von Bremzen ukazują się w czasopismach: "Travel+Leisure", "Food & Wine", "The New Yorker", "Saveur". Jej wspomnieniowy reportaż Szarlotka Lenina (WUJ, 2016) przetłumaczono na 19 języków. Kuchnia narodowa została uznana za Najlepszą Książkę 2023 roku przez Financial Times, "The Guardian" i The Food Programme BBC. Brak recenzjix
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Wybierz wariant produktu
|
|