|
Otyłość. Zapobieganie i leczenie w.2006 PZWLNie ma jeszcze oceny, możesz być pierwszym, który ocenił!
ISBN:
9788320040227
EAN:
9788320040227
oprawa:
Miękka
podtytuł:
Porady lekarzy i dietetyków
Wydawca:
format:
14.5x20.5cm
język:
polski
liczba stron:
140
rok wydania:
2019
wysyłka:
niedostępny
32,94
zł
Cena detaliczna:
39,00 zł
Produkt niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 32,94 zł
OpisRecenzje
Nadwaga i otyłość stanowią na świecie i w Polsce poważny problem zdrowotny i ekonomiczny. W reprezentatywnych badaniach ogólnopolskich stwierdzono, że występują one u około 50-60% populacji osób dorosłych.Otyłość jest nie tylko a priori chorobą, lecz również stanowi przyczynę rozwoju wielu innych schorzeń, takich jak: cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, zawały i udary, nowotwory złośliwe oraz wiele innych. Leczenie otyłości jest bardzo trudne i kosztowne. Z wymienionych powodów Światowa Organizacja Zdrowia i Rada Europy podejmują działania w zakresie opracowania i wdrażania programów poprawy sposobu żywienia populacji i podniesienia jej poziomu aktywności fizycznej. Złe odżywianie, a także mała aktywność fizyczna to bowiem główne czynniki prowadzące do tej patologii.Rezolucja 57 Światowego Zgromadzenia Zdrowia z 22 maja 2004 r. o przyjęciu Globalnej strategii dotyczącej diety, aktywności fizycznej i zdrowia (Global strategy on diet, physical activity and health) wzywa kraje członkowskie do zaprogramowania, wdrożenia i ewaluacji działań na rzecz poprawy stanu zdrowia społeczeństw przez promocję właściwej diety i zwiększenie aktywności fizycznej. W ślad za wyżej wymienioną Strategią Rada Unii Europejskiej przygotowała w grudniu 2005 r. dokument pt: Zielona Księga - Promowanie zdrowego żywienia i aktywności fizycznej: europejski wymiar zapobiegania nadwadze, otyłości i chorobom przewlekłym.W niniejszym poradniku przedstawiono najważniejsze informacje dotyczące występowania nadwagi i otyłości na świecie, a także główne przyczyny prowadzące do ich rozwoju. Szczególną uwagę zwrócono na czynniki żywieniowe i środowiskowe, które mają znaczenie w profilaktyce otyłości. Podano także współczesne, oparte na dowodach naukowych metody leczenia tej choroby.W poradniku omówiono również zalety i korzyści różnych diet i leków szeroko przedstawionych w piśmiennictwie popularnym oraz w mediach. Książka ta zawiera wiele praktycznych wskazówek dotyczących terapii, a także zalecenia żywieniowe i przykładowe jadłospisy, które mogą pomóc w redukcji masy ciała u osób z różnym stopniem zaawansowania nadwagi i otyłości.
Brak recenzjix
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Wybierz wariant produktu
|
|