Recenzje
Najnowsza książka autorstwa Pani Laury Osęki pt.'' Forma obfitości. Lokalnie, zdrowo, sezonowo'' to prawdziwa uczta obfitości zdrowia dla wielu Czytelników, którzy lubią wykonywać prawdziwe kulinarne wyzwania nieznane odtąd jeszcze w polskiej kuchni.

Lubię przyrządzać proste dania, zdrowe zawierające w przepisach zdrowe składniki takie jak: owoce czy warzywa.

Największym odkryciem dla mnie w tej oto książce były zamieszczone przepisy na ciasta, których nie znałam do tej pory, udzielane przez autorkę porady w odpowiedni sposób ich podania w formie w rozdziale -Zakoleguj się z formami oraz do każdego rozdziału związanego z porą roku wypisane zostały spisy warzyw i owoców, które będą używane przez Czytelników do przyrządzanych sezonowych potraw.

Moją szczególną uwagę zwróciłam na następujące przepisy autorki:

przepisy podstawowe, a w tym majowa ryba, tarta zielona, wiosenna tarta obfitości, tarta szpinakowa, szarlotka z gruszką, zapiekanka z czarnej porzeczki, fasola pieczona w warzywach, grzyby z pieczonymi pomidorami, placek z pomidorami, zapiekanka jabłkowo-jeżynowa, zapiekanka z ziemniaków i cukinii, pomidorowy omlet, pieczone jabłka, omlet z grzybami, tarta z całymi jabłkami, orzechy w karmelu, jesienna blacha pełna dobra, zimowe pieczone warzywa, ciasto cytrynowo-rozmarynowe.

Elementem dodatkowym w książce są: okładka nawiązująca do tytułu książki, odpowiednio graficznie dobrana czcionka w tekście, umieszczone zostały w niej wszystkie zdjęcia zaprezentowanych przez autorkę przepisów.

Książka ta zasługuje na miejsce w każdej kuchni.
Pani Katarzyna Bosacka w najnowszym poradniku pt. '' Wiem, co jem. Leksykon dobrych zakupów'' zaprasza tym razem Czytelnika, aby mógł przyjrzeć się z bliska tym produktom spożywczym, które kupuje na co dzień.

Wiedzę na temat tychże kupowanych produktów autorka zdobywa na bieżąco i konsultuje nią z osobami pracującymi w dziedzinie medycznej i związaną z dietetyką.

Na wiele pytań dotyczących zdrowego odżywiania znajdziemy odpowiedź, których nie byliśmy pewni dotyczących ich spożywania i uważam, że to stanowi tutaj najistotniejszy element dotyczący naszego codziennego pożywiania się.

Dowiemy się również, które składniki codziennego użytku służące do przyrządzania przepisów są zdrowe, a które z nich mniej, a jeszcze inne wcale.

W tym oto poradniku Pani Katarzyna Bosacka przedstawia językiem kulinarnym barwnym, przejrzystym i zrozumiałym dla mnie jako konsumentki lubiącej smakować dobrą, a w szczególności polską kuchnię opartą również na zdrowych składnikach.

Moją szczególną uwagę zwróciłam na znaczek graficzny w umiejscowiony pośrodku w formie rękawiczki kuchennej w kolorze zielonym wskazującym czy dany produkt jest zdrowy do spożycia i w jakim określonym odstępstwie czasowym można go spożywać.

Dodatkowym elementem poradnika są: alfabetyczny spis haseł, historia na temat każdego przedstawionego produktu, jak kupować, a to ciekawe, staranne wykonane ilustracje przez Panią Hannę Łupińską, co poniektórych produktów wyróżnionych przez autorkę.

Polecam przeczytać ten poradnik, który będzie pomocny i praktyczny podczas robienia codziennych zakupów.
Najnowsza książka pt. '' Masz to we krwi. Morfologia, Hashimoto, cholesterol. Wyniki, diety, wskazówki'' autorstwa Pań Pauliny Ihnatowicz, Emilii Ptak, które z zawodu są dietetyczkami, a nade wszystko uświadamiają Czytelnikowi na podstawie dokonanych własnych obserwacji, jak może wyglądać jego, zdrowie, jeśli on nie zadba o nie we właściwy sposób pod względem zdrowotnym.

Książka ta składa się z części: krew i układ odpornościowy, morfologia, tarczyca, lipidogram.

Czytelnik tak na dobrą sprawę nie ma właściwej wiedzy na temat interpretacji wyników badań, które dokonuje w momencie ich konieczności i nie wie jak je odczytać, a dzięki tej książce swoją wiedzę będzie mógł zdobyć za pomocą podanych i omówionych przykładów w części IV.

To od nas samych zależy czy będziemy mogli zaufać wskazówkom udzielonym przez autorki i uczynić wszystko, by móc o nie odpowiednio zadbać.

Trafnie została dobrana w książce tej tematyka, zamieszczona w niej opisana treść podrozdziałów, która po bliższym zapoznaniu powinna stanowić sygnał ostrzegawczy, aby spojrzeć inaczej na swoje zdrowie i życie z perspektywy medycznej.

Elementem dodatkowym są tutaj interesująco przedstawione dodatki a, b, c zawierające następujące treści, A: Lista badań dla kobiety w każdym wieku, B: Lista badań dla mężczyzny w każdym wieku, C: Lista badań dodatkowych dla obu płci, odpowiednio dobrana literatura, voucher na badania profilaktyczne.

Polecam przeczytać tę książkę.
Mydło jest rewelacyjne. Włosy pozostają miękkie nie puszą się.
Polecam.
"Czy wiesz, że nawet krótki spacer (wystarczy 20minut dziennie) zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, choroby Alzheimera, depresji, cukrzycy i kilku różnych nowotworów?"

Co powiecie na spacer? Taki spokojny, odprężający i bez wyznaczonego celu? Każdy z nas chodzi od "zawsze". Jakby nie patrzeć, to najprostszy, najbardziej naturalny, tani i ekologiczny sposób przemieszczania się. Sposób dotarcia z punktu A do punktu B. Przyznaję się bez bicia - nie umiem spacerować, nie potrafię chodzić wolno i nawet jak się nieśpieszę, to moja prędkość wskazuje raczej na to, że biorę udział w zawodach lekkoatletycznych. Ale na całe szczęście, w moje ręce wpadła ta niepozorna, malutka książeczka.

"Chodzenie to kwintesencja człowieczeństwa"

Jak już sam tytuł wskazuje - Pieszo i beztrosko, to po trochę książka motywująca, trochę dziennik podróży, ale przede wszystkim świetny bodziec do tego, by dostrzec otaczający świat. Autorka "zmusza" nas do działania, po przez zadania, które możemy wykonywać podczas spaceru. Wskazuje na rzeczy, które bezmyślnie mijamy. Najbardziej przypadł mi do gustu pomysł, żeby patrzeć oczami turysty - ile ciekawych miejsc można odkryć!

Oprócz zdrowotnych korzyści, spacer poprawia naszą kreatywność. Zmęczenie materiału dopada każdego z nas i zamiast ratować się kawą, może warto pooddychać, oderwać się od telefonu czy komputera i po prostu być. Najlepiej w zielonym otoczeniu.

Tak sobię myślę - mimo, że unikam poradników, a na te motywacyjne wręcz mam alergię, to bardzo dobrze spędziłam czas z tą malutką książeczką. W dodatku jest pięknie wydana, z wielką dbałością o szczegóły. Idealna na prezent dla siebie lub dla swoich bliskich.
Podmiotowe uwarunkowania radzenia sobie ze...
Anna Czyż
Autor recenzji: Anna


Pani Anna Czyż autorka książki pt. ''Podmiotowe uwarunkowania radzenia sobie ze stresem osób z uszkodzonym słuchem'' skupia największą uwagę na tym, że należy zwracać we współczesnym świecie na osoby, które mają uszkodzony słuch. Jest to problem, z którym na ogół społeczeństwo nie zawsze potrafi sobie poradzić.

Książka ta składa się z 11 rozdziałów, w których to autorka bada, analizuje, zestawia oraz wyjaśnia, dlaczego tak ważne jest w edukacji rozumowanie aspektów związanych z niedosłyszeniem u osób, których dotyczy ten problem.

Dla studentów pedagogiki, logopedii książka ta została opracowana właściwie, gdyż pojawiają się w zamieszczone znajome mi zagadnienia z przedmiotów związanych z pedagogiką specjalną, a w tym surdopedagogika.

Właściwe podejście autorki do tematu obrazuje nam, jak wiedza na temat radzenia sobie ze stresem sprawia wielu osobom poczucie bezsilności, a wyniki z uzyskanych badań przez autorkę przedstawiają, nam prawdziwe realia dotyczące postrzegania jak jesteśmy oceniani, w momencie stresu wynikającego z uszkodzeń słuchu.

Dodatkowym elementem stanowiącym są zamieszczone przez Panią Annę tabele, wykresy, wnioski, które są najlepszym dowodem na ujawnienie prezentacji dokonanych przez nią badań.

Polecam przeczytać każdemu Czytelnikowi tę książkę.
Pani Małgorzata Stańczak autorka książki pt. '' Doświadczenia rodzin w odkrywaniu i rozwijaniu zdolności dzieci. Perspektywa pedagogiczna'' wydanej przez Oficynę Wydawniczą '' Impuls'' zaprasza Czytelnika, aby wraz z nią odkrywał rozwój zdolności wśród rodzin posiadających zdolne dzieci z punktu widzenia doświadczonej pedagogicznej obserwatorki.

Książka ta składa się z 6 rozdziałów.

Doskonale napisany wstęp napisany przez autorkę, zachęcił mnie do zapoznania się z bliżej przedstawionymi głównymi zagadnieniami dotyczącymi procesów badawczych uzdolnień dzieci, doświadczeń rodzin, które odkrywały walory początkowe z życia ich uzdolnionych dzieci.

Tematyka została trafnie dobrana zarówno, jak i pomysłowo
skonstruowana, a przy tym uświadomiona została rodzicom wszechstronna wiedza autorki, z którą ma możliwość się podzielić.

Jestem pod ogromnym wrażeniem rozwinięcia głównego tematu, który dotyczy doświadczenia rodzin w odkrywaniu i rozwijaniu zdolności dzieci, który we współczesnym środowisku szkolnym odbierany jest bardzo różnie.

Rodzice sami na ogół próbują poradzić sobie z tym trudnym zagadnieniem dotyczącym uzdolnień na co dzień. Zdolności są te najczęściej zauważone w przedszkolu, kiedy dziecko ma 3- 4-latka.

Najlepiej jest rozwinąć talenty u dzieci jednak w wieku szkolnym, ale należą pamiętać o najważniejszych zasadach pedagogicznych. Należy mieć pozytywne nastawienie do uzdolnień dzieci bez względu na uzyskane posiadane przez niego talentu. Owszem zdarzają się przypadki, że rodzice nie chcą, aby uzdolnienia ich dzieci były ujawniane. Przykładem jest na to brak czasu oraz to, że talent może niekorzystnie wpłynąć na rezultat edukacji.

Rodzic musi zadać sobie pytania, które nasuwające się po przeczytaniu tej książki.

Co ja tak naprawdę oczekuje od własnego dziecka i czy chce, uaktywniało swoją aktywność ukrytą dotychczas w zdolności, którą ja jako rodzic dostrzegam?,

Czy moje dziecko będzie szczęśliwe w momencie ujawnienia, że ma umiejętność szybkiego rozumowania przeczytanego przez niego tekstu?

Pani Małgorzata Stańczak, autorka książki w rozdziale III pozwala rodzicowi spojrzeć inaczej na problem wynikający z tego, że podjęty przez nią tematu uzdolnień, który nie jest łatwy w drodze ku dążeniu do doskonałej edukacji.

Autorka wykorzystała w książce bogatą literaturę.

Zamieszczone zostały przykłady rodzin, u których wykazano, że ich dzieci posiadają uzdolnienia. Rodziny te dzielą się swoimi osobistymi uwagami, jak wyglądało, ich codzienne życie mając na uwadze dziecko uzdolnione.

Jest to bardzo przydatna książka zarówno dla rodziców, jak i nauczycieli.
Świat kulinarny sprawia, że cały czas odkrywane są nowe tajemnice, a zwłaszcza te słodkie. Pokusa smaku cukierniczego powoduje, że zawsze mamy chęć na coś słodkiego zwłaszcza po obiedzie.

Tym razem Wydawnictwo Publicat prezentuje najnowszą propozycję kulinarną autorstwa młodej blogerki Pani Agaty Wilkowskiej pt. '' Bez jaj. Roślinna cukiernia'', która zachęca Czytelnika, aby czynnie i często wykorzystywał swoją kreatywność cukierniczą oraz nabierał wprawę do wykonywania arcydzieł cukierniczych.

Przepisy według mnie zostały unowocześnione, wzbogacone o produkty w kuchni, które są mniej znane, ale przede wszystkim niestosowane są w nich jajka stanowiący główny składnik wielu ciast.

Lubię, kiedy skład ciast nie jest skomplikowany do wykonania. Starałam się odnaleźć w tej książce takie przepisy, które zwrócą moją szczególną kulinarną uwagę.

Przykładem na to są:

Blok czekoladowy, domowy placek z owocami, rogaliki według patentu babci, racuchy z jabłkami i syropem klonowym, drożdżówki z budyniem, jagodzianki, tort Sachera, ciasto wiśniowe na kruchym spodzie.

W każdym z podanych zamieszczonych w książce przepisów została wpleciona historia związana z nim oraz porady autorki.

Dodatkowym elementem są pięknie wykonane zdjęcia ciast oraz dobrze dobrany tekst.

Mając, tę książkę na półce można zaskoczyć gości, którzy nie mieli dotąd możliwości skosztowania ciast bez dodatku jajek i tłuszczów zwierzęcych.

Polecam do wypróbowania zamieszczonych w książce przepisów.
Do prania Super sprawa!
Wolę je od tera od proszku do prania i płynu!
Sprawdza się w praniu ręcznym!
Czyści delikatnie i po wyschnięciu to mam super czyste pranie! Sami wypróbujcie!!!☺👍
Większość z nas lubi się rozkoszować smakiem słodyczy towarzyszącej nam w trakcie spotkań świątecznych czy też wizyt przyjacielskich, gdyż cały urok skupiamy, jest na tychże przygotowanych przez gospodarza domu przy dobrym poczęstunku, w postaci podawanych estetycznie podanych tortów, ciast, aromatycznej herbacie, kawie przyrządzanej na różne sposoby, owocowych koktajlach, które w ostatnim czasie są modne ze względu na to, że są wykonywane z naturalnych i zdrowych owoców.

Do zapoznania się z książką pt. '' Zdrowe słodkości – motywacja i porady na zdrowe życie'' autorstwa Pani Agnieszki Nitsu, która jest zawodu dietetykiem oraz autorką bloga www.aktywnezywienie.pl przekonało mnie to, że książka została nagrodzona w konkursie na najlepszą książkę psychologiczną i poradniki wydaną z udziałem Wydawnictwa Bis.

To książka, która stanowi nie tylko poradnik, w którym to Czytelnik uzyskać może cenne porady na temat zdrowego odżywiania się, ale przy tym poznać nowe walory smacznej i dobrze odpowiednio dobranej słodkości, z której niekoniecznie musi zrezygnować.

Wspólnie wraz z Czytelnikami autorka przemierza drogę poprzez odkrywanie nowych smaków i zdrowych słodkościach, które nie są znane jeszcze nikomu.

Lubię poznawać i odrywać ludzi z pasją kulinarną oraz ich wizję ukrytą w przepisach, która na ogół jest mi nieznana.

Na nowo można poczuć inny smak mojego ulubionego przysmaku, jakim są muffinki, gdyż Pani Agnieszka zmieniła lekko przepis z klasycznego na zdrowszy.

Jedzenie i przyrządzanie zdrowych ciast, deserów, koktajli może okazać się praktycznie łatwe, proste i przyjemne.

Popełniamy, wiele błędów żywnościowych jedząc, na co dzień niezdrowe kalorie zapominając o wprowadzeniu do jadłospisu smacznych i zdrowych warzyw i owoców.

Pani Agnieszka Nitsu proponuje 150 przepisów na ciasta, desery, koktajle dające znakomity początek nowej i zdrowej sztuki kulinarnej, którą warto spróbować ze względu na właściwy dobór składników bez użycia cukru mąki pszennej, nabiału.

Książka ta została podzielona na następujące rozdziały: ciasta, ciasteczka, batony, rozmaite słodkości i koktajle.

Zwróciłam szczególną uwagę na następujące przepisy:

wilgotne ciasto z owocami, murzynek z cukinią, ciasto owsiano-marchewkowe z suszonymi owocami, proste ciasto z kaszy jaglanej i jabłek, lekkie ciasto z owocami, chlebek kokosowy z suszonymi jagodami, babka z wiśniami, szpinakowiec z rodzynkami, chlebek z bananowy, kakaowe babeczki z mandarynką, kokosanki, szybkie ciasteczka bez pieczenia, kuleczki miętowe bez pieczenia, muffiny z fasoli, batony owsiane z czekoladą, naleśniki z mąki ryżowej, naleśniki owsiano- kukurydziane, bezy bez cukru, zielony koktajl z miodem i migdałami, koktajl na przeziębienie, koktajl truskawkowo- miętowy.

Potrzebna jest nam zatem motywacja, bo bez niej nie mamy poczucia pewności, że możemy zmienić nasze nawyki żywieniowe służące ku lepszemu wyglądowi i codziennym samopoczuciu.

Elementami stanowiącymi piękny wygląd całościowy książki są piękne wykonane przez autorkę zdjęcia prezentujące przysmaki nowoczesnej i zdrowej słodkości, zamieszczona odpowiednio dopasowana w tekście czcionka, dwukolorowa grafika ułatwiająca ciekawie przedstawionego języka kulinarnego oraz przepiękne słowa podziękowania skierowane dla mamy znajdujące się na samym końcu książki.

Książka autorstwa Pani Agnieszki Nitsu pt. '' Zdrowe słodkości – motywacja i porady na zdrowe życie'' to gwarancja sukcesu kulinarnego i pokonanie własnych słabości na pokusę łaknienia słodyczy, która w praktyce okaże się zdrową porcją wykonanego i wypróbowanego smaku z wybranego przepisu.

Polecam przeczytać tę książkę.
Szybka dostawa otrzymany szungit zgodny z opisem . Polecam
Wyjątkowość zaprezentowanych 125 przepisów kuchni roślinnej autorstwa Pani Katarzyny Gubały pt. '' Wege w kwadrans'' to prawdziwa uczta dla osób, które doceniają smak i odkrywanie nieznanych, ale przy tym zdrowych dań kuchni roślinnej.

Książka ta składa się z 6 rozdziałów podzielonych na 3 części: roślinne podstawy, w których to zostają wyjaśnione podstawowe zasady spożywania produktów, historia powstawania i co skłoniło Panią Katarzynę do zdrowego korzystania z darów natury, które lubi przy okazji zasmakować owoców, warzyw.

W drugiej części została zamieszczona baza zawierająca podstawowe przepisy, a natomiast trzecia część zawiera przepisy na każdą porę roku: wiosna, lato, jesień, zima.

Po bliższym zapoznaniu się z uzyskanymi informacjami na temat wiedzy o kuchni wegańskiej wyjaśnionych przez autorkę w sposób bardzo praktyczny i estetyczny, gdyż sama miała okazję przekonać o tym, że warto, jest zaufać instynktowi kulinarnemu, wykonać własne dania powstające z prawdziwą pasją w tle, charyzmą oraz pozwoliło jej stworzyć fantastyczne kompozycje dań i stworzyła własnoręczny jadłospis czyniący ją mistrzynią kreatywnych i stosownie dobranych przepisów na każdy dzień tygodnia.

Otwartość i dzielenie się własnym doświadczeniem kulinarnym z Czytelnikami, uczestnikami warsztatów kulinarnych, rodziną przyczynia się do tego, że zaproponowane przez nią dania skłaniają do ich wykonania wraz z nią.

Zwróciłam uwagę na następujące przepisy, które urzekły mnie niezwykłym wyglądem, ale większość z nich jest mi znana, gdyż miałam okazję je wykonać tj. owsianka- wersja podstawowa, twarożek słonecznikowy na słono, ekologiczna skórka pomarańczowa, szparagi z młodymi ziemniakami, kokosowy ryż z orzechami laskowymi, frytki z warzyw wszelakich, sałatka z ziemniaków i ogórka, kotlety kukurydziane, lemoniada sezonowa z miętą, kotlety z płatkami kukurydzianymi, owsianka z orzechami, pasztet fasolowy dla żołnierza, sałatka owocowa z wegańską czekoladą.

Ciekawostkę stanowią tutaj wplecione historie 125 przepisów opisanych barwnie, a przy okazji związanych z ich powstawaniem.

To wspaniale, kiedy widzimy, że pasja gotowania tworzona jest wspólnie z rodziną i jest to mocno uwidocznione w trakcie przygotowania zdrowych dań, pomysłowości męża oraz córki Asi, która zarówno pomaga, jak i podpowiada, mamie jak ma stworzyć jej ulubionych deserów czy lemoniad wypijanych w lecie bardzo chętnie.

Uważam, że ten pomysł na podanie przepisu na lemoniadę był trafny.
Wiadomo, że kwadrans nie zawsze wystarczy na przygotowanie potrawy, ale można, za pomocą tej książki zaczerpnąć inspiracji kulinarnej co można zaplanować i wykonać w danym dniu dań ugotowanych z ogromną pasją i sercem przez Panią Katarzynę Gubałę.

Propozycja wszelkiego rodzaju przepisów na sałatki, desery, napoje będą smaczniejsze, gdy użyjemy do nich zdrowych i smacznych produktów.
Elementami dodatkowymi są tutaj piękne wykonane zdjęcia przez Pana Bartosza Janiczka, estetyczna dekoracja dań ułożonych na talerzach, dobór odpowiednich przepisów, które są łatwe w ich przygotowaniu oraz zostawione na końcu książki na własne notatki.

Warto zaznaczyć, że Pani Katarzyna Gubała docenia pracę każdej osoby, która przyczyniła się do powstania tej książki od najważniejszej roli męża Krzysztofa, córki Joanny, Wydawnictwu, osób, z którymi ma okazję próbować i dzielić się nowymi daniami w czasie warsztatów kulinarnych i blogerów, od których czerpie nowe natchnienie, że należy promować zdrowe odżywianie się.

Kolejny raz przekonałam się, że warto, jest, przemierzać zdrowe walory smakowe kuchni roślinnej z uśmiechem na twarzy delektując się nimi każdego dnia.

Książka ta jest warta przeczytania i posiadania jej na półce w kuchni.
"Hipokrates, ojciec współczesnej medycyny, twierdził,że wszelkie choroby zaczynają się w jelitach. Zajęło to sporo czasu, ale zaczynamy już rozumieć,jak trafna była jego teza. Jeszcze nigdy dotąd nie interesowaliśmy się aż tak ludzkimi jelitami i ich maleńkimi mieszkańcami, bilionami mikrobów, które tworzą florę jelitową."

"Dieta mądrych jelit" to kontynuacja "Jelita wiedzą lepiej", obie napisane przez lekarkę Clare Bailey praz z pomocą dietetyczki Joy Skipper.

W książce mamy aż 150 przepisów na zupy, dania główne, sałatki oraz kiszonki, dzięki którym jak zapewniają autorki odmienimy swoje ciało oraz nabierzemy energii. Na początku książki mamy krótkie wprowadzenia na temat zdrowego wyboru jedzenia. Dowiemy się również o grupach pokarmów np. o białkach, nabiale itp.

Mi się bardzo podoba "10 przyjaznych jelitom pokarmów", czyli krótka ściąga o produktach, którymi warto się wspierać.

"Jaja. Do nie dawna ostrzegano nas, by zjadać najwyżej kilka jaj w tygodniu, ale okazuje się, że przed zawartymi w nich cholesterolem był całkowicie nieuzasadniony. Jaja to wspaniałe źródło białka oraz witamin i minerałów".

Clare i Joy, piszą o przerywanym poście, takim którym Nasz metabolizm nakręca się do działania. (Post nigdy nie równa się głodzenie! A każdą dietę, plan żywieniowy warto skonsultować ze specjalistą. Pamiętaj o tym!)

Po krótkim wprowadzeniu możemy wybierać w naprawdę zachęcających przepisach. Zdrowa i zbilansowana dieta dla Naszych jelit nie musi być nudna - np. w książce znajdziemy przepis na zapiekankę z bakłażanów - Parmigiana.

Dodając trochę "zdrowych" potraw do naszego codziennego jadłospisu nie tylko urozmaicimy sobie menu ale także zrobimy coś dla siebie. Bowiem wszystko zaczyna się od małych kroków.

Pamiętajmy w zdrowym ciele, zdrowy duch!
Joga na krześle
Autor recenzji: Sylwia pisze
Książka "Joga na krześle" to przede wszystkim zbiór ćwiczeń, które możemy wykonać wszędzie i w każdym momencie z wykorzystaniem krzesła.
Książka podzielona jest na rozdziały, gdzie każdy poświęcony jest innej części ciała między innymi twarz, barki, ramiona, tułów, dolna część pleców itd.
"Joga na krześle" to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą zacząć przygodę z jogą ale nie wiedzą jak się do tego zabrać.
Ćwiczenia są wyjaśnione dokładnie w opisach jak również możemy przeczytać za co odpowiedzialne jest konkretne ćwiczenie.
Poza samymi ćwiczeniami znajdziemy rozdział, który poświęcony jest oddechowi. To bardzo ważna część jogi i opanowanie oddechu jest podstawą.
"Bez nacisku na oddech joga byłaby jedynie rozciąganiem i gimnastyką. To co czyni jogę tak wyjątkową i magiczną, to oddech. Skoncentrowanie na oddechu jest jednym z najłatwiejszych nawyków do opanowania i wdrożenia w życiu codziennym. Nasz oddech ma natychmiastowy wpływ na nasze ogólne zdrowie i szczęście"
Czy sama wprowadziłam zasady opisane w książce? Tak.
Tak jak zaleca autorka książki zaczęłam od oddechu i w tej chwili jestem na pierwszych ćwiczeniach.
Póki co nie poczułam się inaczej ale na to zapewne trzeba dłuższego czasu aby opanować ćwiczenia jogi zgodnie z systemem filozofii.
Makrobiotyka
Autor recenzji: kruche_babeczki
Słowo "makrobiotyka" pochodzi z gerki i oznacza "wielkie życie". Jest to dieta składająca się w dużej mierze ze zbóż, ale możemy też spożywać warzywa, białka, wodorosty, nasiona i pestki, niektóre przyprawy. Makrobiotyka obejmuje produkty, które wyrosły w sposób naturalny i w odpowiednim dla siebie klimacie. Chodzi w niej o to, by żyć w harmonii, żeby przywrócić w sobie uniwersalny porządek. Nauczy Cię ona jak jak pielęgnować równowagę i niezmącony umysł, nauczy jak spokojnie prowadzić swoje życie i zachować umiar. Celem makrobiotycznego trybu życia jest osiągnięcie uniwersalnej równowagi.

Autorka książki Madhavi Guemoes opowiada nam w książce jak sama odkryła makrobiotykę, czym ona jest. Podaje nam informacje o tym co jemy w diecie makrobiotycznej, jakich produktów powinniśmy unikać, jak sobie poradzić z wilczym głodem. Dzieli się z nami informacjami o tym jakich używa olei, oraz przepisami. Znajdziemy tutaj przepisy na śniadania, lunch i kolację, słodycze, przekąski, chleby i pasty, na odporność, sosy i dressingi, napoje i herbaty. Autorka na końcu książki zamieszcza również wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia, oraz próbny 3 dniowy plan.

Przepisy wydają się bardzo proste, ponieważ makrobiotyka stawia na to co proste właśnie. Nie wszystkie są opatrzone zdjęciami i szkoda, bo ja wolę książki w których widzę daną potrawę. Nie zmienia to faktu, że proponowane potrawy są na pewno zdrowe i ciekawe. Ja pierwszy raz spotykam się z makrobiotyką, czy jest dla mnie? Sama nie wiem, raczej nie, ale na pewno jest wiele osób, które z takiej diety będą zadowolone i chętnie po nią sięgnął. W książce na pewno wiele poczytamy na temat makrobiotyki, autorka przekazuje wiele cennych informacji, porad i wskazówek. Osoby, które znają makrobiotykę znajdą tu wiele ciekawych przepisów, a te które swoją przygodę z nią dopiero zaczynają oprócz nich teorię, która pomoże im zrozumieć zasady jaki się ona rządzi :-)
Dzięki tej książce dowiedziałam się,że dbając o naszą jamę ustną możemy uniknąć wiele chorób,takich jak np : choroby układu sercowego,astmę,otyłość,zapalenie płuc,udar,cukrzycę,katar sienny,poronienie,czego wcześniej nie wiedziałam.
Dowiedziałam się również o raku jamy ustnej,który powstaje głównie z palenia tytoniu oraz picia alkoholu.
Odkryłam również przepisy na domową pastę do zębów,zdrowszą którą sama zaczęłam robić w domu.
Również dowiedziałam się co jeść,aby obniżyć kwaśne środowisko swojego organizmu.
Zaskoczyło mnie to,że ćwiczenia fizyczne też są potrzebne dla naszej jamy ustnej!
W książce znalazłam ciekawe ćwiczenia rozciągające,które zaczęłam wykonywać.
Co ciekawe odkryłam nawet zdrową dietę,ale więcej Wam nie będę zdradzać,zachęcam Was do sięgnięcia po tą książkę.
Książka "Insulinoodporność. Leczenie dietą" Hanna Stolińska-Fiedorowicz poświęcona jest walce ze schorzeniem właśnie za pomocą naszej diety, tego co na codzień spożywamy.

Czym jest Insulinooporność? Cytując "zaburzenie homeostazy glukozy, polegające na zmniejszeniu wrażliwości mięśni, tkanki tłuszczowej, wątroby oraz innych tkanek organizmu na insulinę. Insulinooporność jest jedną z przyczyn cukrzycy typu 2 i cukrzycy ciążowej, zwykle pojawia się też w przebiegu cukrzycy typu 1. Insulinooporności często towarzyszy hiperinsulinemia czyli nadmierny wyrzut insuliny zwykle występujący po posiłku. Hiperinsulinemia pomaga utrzymać przez jakiś czas poziom glukozy na prawidłowym poziomie, ale częste nadmierne wyrzuty insuliny, zwiększają insulinooporność."

W pierwszej części książki mamy opisane czym jest schorzenie, rozpisane poszczególne elementy składowe zaburzenia, ważne zalecenia, diagnostykę. Ciekawym podrozdziałem jest "Naturalne wsparcie" czyli walka nie koniecznie za pomocą farmakologii (co i tak zawsze warto skonsultować z lekarzem, nigdy nie lecz się na własną rękę!!!).

Druga część książki jest już praktyczna, czyli czterotygodniowe menu - składające się z 5 posiłków; śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja. Każdy przepis opatrzony jest oznaczeniem wartości energetycznej (kcal), ilością białka, tłuszczu, węglowodanów oraz błonnika.

Standardowo każdy przepis zawiera listę składników oraz informację o ilości porcji, w dużej mierze menu jest przygotowane na jedną porcję.

Czego możemy się spodziewać w książce? Na przykład na śniadanie możemy wypić koktajl porzeczkowo - jagodowy, który składa się z mleka ryżowego, płatków owsianych, nasion chia, czarnych jagód, czarnych porzeczek i otrębów gryczanych. Brzmi nieźle.

Książka jest nie tylko dla osób które walczą ze schorzeniem insulinoodporności. Z racji tego, że została przygotowana przez klinicznego dietetyka, przepisy są zdrowe ale urozmaicone, w końcu w obecnych czasach dieta czy zdrowy styl życia nie muszą być nudne.


Pamiętajmy w zdrowym ciele, zdrowy duch!

Każda dieta, czy próba naturalnego leczenia za pomocą żywności powinna być skonsultowana z lekarzem - ważne, pamiętaj o tym. Zdrowie jest najcenniejszą "rzeczą" jaką mamy, warto o nie dbać i regularnie się badać! A Ty kiedy się ostatnio badałeś/badałaś? :)
Wegańska spiżarnia
Autor recenzji: kukułeczki.pl
Kuchnia wegańska od zawsze mnie inspirowała. Nieoczywiste łączenie smaków, poznawanie alternatywnych zamienników mięsa, czy nabiału. Z przyjemnością pogłębiam wiedzę na ten temat, a moje kubki smakowe kosztują coraz to nowszych smaków. Dlatego też  z niecierpiętliwością czekałam na najnowszą pozycję Miyoko Schinner " Wegańska spiżarnia" Miyoko Schinner to kobieta od której mogę uczyć się wszystkiego, to góry w dziedzinie kuchni wegańskiej. W książce czekają na Ciebie piękne  apetyczne zdjęcia, proste,a zarazem zaskakujące przepisy. Moją uwagę przykuła receptura na bezmięsne żeberka i to jest pierwsze danie, które przygotuję według przepisu Miyoko. W książce znajdziesz również przepisy na sosy: wegański majonez, który jest świetną bazą na wegańskie hamburgery :) czy wegański sos rybny brzmi pysznie prawda? Zupy, desery,placki ,kiełbaski to wszystko czeka na Ciebie :) Zatem odrywam się od pisania i biorę za przygotowanie pysznego wegańskiego obiadu.
Insulinooporność stała plagą XXI wieku. Niestety dotyczyć może każdego, bez względu na wiek, płeć, masę ciała i miejsce zamieszkania. Mogą ją mieć osoby aktywne, młode jak i starsze. Dominika Musiałowska i Magdalena Makarowska w książce dzielą się z nami swoją wiedzą na temat tej choroby i podają przepisy na pyszne potrawy dla całej rodziny z niskim IG.

Książka została podzielona na trzy rozdziały, pierwsza to teoria w której dowiemy się jakie są konsekwencje niezdrowego trybu życia, jak możemy zmienić swój styl życia na lepszy, jaka aktywność fizyczna najlepsza będzie w insulinooporności. Tutaj znajdziemy szczegółowe informacje na temat cukrzycy typu 2, PCOS, dowiemy się czym tak naprawdę jest insulinooporność, jakie są jej objawy, co ją może nasilić i co najważniejsze czy ją można wyleczyć? Autorki zamieszczają też normy insulinowe we krwi zależne od naszego BMI, ogólne wyniki glukozy. Podpowiadają jak zadbać o zdrowie całej rodziny i zmienić wspólne nawyki żywieniowe. Opisują jak stres wpływa na nasze zdrowie. Ten rozdział tak naprawdę należy do Dominiki Musiałowskiej która jest ekspertką jeśli chodzi o insulinooporność.

Kolejne rozdziały należą do Magdaleny Makarowskiej, która najpierw podpowiada nam jak jeść zdrowo, podaje nam naszą prawidłową wagę, pokazuje jak obliczyć swoje BMI, jakie mamy zapotrzebowanie kaloryczne, podaje dzienne zapotrzebowanie na białko, wielkość posiłków, co mamy jeść, a czego powinniśmy unikać. Kolejny rozdział to przepisy i znajdziemy tutaj przepisy na śniadania, drugie śniadania, obiady, surówki i sałatki obiadowe, specjalne posiłki obiadowe dla dzieci, zupy, potrawy z grilla, dania jarskie, kiszone warzywa, sałatki, przystawki na przyjęcia i zdrowe desery.

"Insulinooporność w polskiej kuchni" to książka dla każdego, kto chce odżywiać się smacznie i zdrowo. Przepisy, które tutaj znajdziemy są bardzo ciekawe i apetyczne, opatrzone pięknymi zdjęciami. Są proste i szybkie w przygotowaniu i tak naprawdę na każdą okazję. Każdy przepis opatrzony jest informacją ile porcji wyjdzie nam z podanych ilości składników, mamy podaną kaloryczność, oraz zawartość węglowodanów, tłuszczu i białka. Na pewno to pozycja obowiązkowa dla osób z insulinoopornością, bo bardzo ułatwi im przyrządzanie potraw, ale i też mamy tu mnóstwo informacji na temat tej choroby. Wszystko opisane w prosty i przystępny sposób. Polecam, książka naprawdę warta uwagi :-)
Liczba wyświetlanych pozycji:
poprzednia
1
 
2
 
3
 
4
 
5
... 13
następna
numer strony: