Recenzje
Do prania Super sprawa!
Wolę je od tera od proszku do prania i płynu!
Sprawdza się w praniu ręcznym!
Czyści delikatnie i po wyschnięciu to mam super czyste pranie! Sami wypróbujcie!!!☺👍
Większość z nas lubi się rozkoszować smakiem słodyczy towarzyszącej nam w trakcie spotkań świątecznych czy też wizyt przyjacielskich, gdyż cały urok skupiamy, jest na tychże przygotowanych przez gospodarza domu przy dobrym poczęstunku, w postaci podawanych estetycznie podanych tortów, ciast, aromatycznej herbacie, kawie przyrządzanej na różne sposoby, owocowych koktajlach, które w ostatnim czasie są modne ze względu na to, że są wykonywane z naturalnych i zdrowych owoców.

Do zapoznania się z książką pt. '' Zdrowe słodkości – motywacja i porady na zdrowe życie'' autorstwa Pani Agnieszki Nitsu, która jest zawodu dietetykiem oraz autorką bloga www.aktywnezywienie.pl przekonało mnie to, że książka została nagrodzona w konkursie na najlepszą książkę psychologiczną i poradniki wydaną z udziałem Wydawnictwa Bis.

To książka, która stanowi nie tylko poradnik, w którym to Czytelnik uzyskać może cenne porady na temat zdrowego odżywiania się, ale przy tym poznać nowe walory smacznej i dobrze odpowiednio dobranej słodkości, z której niekoniecznie musi zrezygnować.

Wspólnie wraz z Czytelnikami autorka przemierza drogę poprzez odkrywanie nowych smaków i zdrowych słodkościach, które nie są znane jeszcze nikomu.

Lubię poznawać i odrywać ludzi z pasją kulinarną oraz ich wizję ukrytą w przepisach, która na ogół jest mi nieznana.

Na nowo można poczuć inny smak mojego ulubionego przysmaku, jakim są muffinki, gdyż Pani Agnieszka zmieniła lekko przepis z klasycznego na zdrowszy.

Jedzenie i przyrządzanie zdrowych ciast, deserów, koktajli może okazać się praktycznie łatwe, proste i przyjemne.

Popełniamy, wiele błędów żywnościowych jedząc, na co dzień niezdrowe kalorie zapominając o wprowadzeniu do jadłospisu smacznych i zdrowych warzyw i owoców.

Pani Agnieszka Nitsu proponuje 150 przepisów na ciasta, desery, koktajle dające znakomity początek nowej i zdrowej sztuki kulinarnej, którą warto spróbować ze względu na właściwy dobór składników bez użycia cukru mąki pszennej, nabiału.

Książka ta została podzielona na następujące rozdziały: ciasta, ciasteczka, batony, rozmaite słodkości i koktajle.

Zwróciłam szczególną uwagę na następujące przepisy:

wilgotne ciasto z owocami, murzynek z cukinią, ciasto owsiano-marchewkowe z suszonymi owocami, proste ciasto z kaszy jaglanej i jabłek, lekkie ciasto z owocami, chlebek kokosowy z suszonymi jagodami, babka z wiśniami, szpinakowiec z rodzynkami, chlebek z bananowy, kakaowe babeczki z mandarynką, kokosanki, szybkie ciasteczka bez pieczenia, kuleczki miętowe bez pieczenia, muffiny z fasoli, batony owsiane z czekoladą, naleśniki z mąki ryżowej, naleśniki owsiano- kukurydziane, bezy bez cukru, zielony koktajl z miodem i migdałami, koktajl na przeziębienie, koktajl truskawkowo- miętowy.

Potrzebna jest nam zatem motywacja, bo bez niej nie mamy poczucia pewności, że możemy zmienić nasze nawyki żywieniowe służące ku lepszemu wyglądowi i codziennym samopoczuciu.

Elementami stanowiącymi piękny wygląd całościowy książki są piękne wykonane przez autorkę zdjęcia prezentujące przysmaki nowoczesnej i zdrowej słodkości, zamieszczona odpowiednio dopasowana w tekście czcionka, dwukolorowa grafika ułatwiająca ciekawie przedstawionego języka kulinarnego oraz przepiękne słowa podziękowania skierowane dla mamy znajdujące się na samym końcu książki.

Książka autorstwa Pani Agnieszki Nitsu pt. '' Zdrowe słodkości – motywacja i porady na zdrowe życie'' to gwarancja sukcesu kulinarnego i pokonanie własnych słabości na pokusę łaknienia słodyczy, która w praktyce okaże się zdrową porcją wykonanego i wypróbowanego smaku z wybranego przepisu.

Polecam przeczytać tę książkę.
Szybka dostawa otrzymany szungit zgodny z opisem . Polecam
Wyjątkowość zaprezentowanych 125 przepisów kuchni roślinnej autorstwa Pani Katarzyny Gubały pt. '' Wege w kwadrans'' to prawdziwa uczta dla osób, które doceniają smak i odkrywanie nieznanych, ale przy tym zdrowych dań kuchni roślinnej.

Książka ta składa się z 6 rozdziałów podzielonych na 3 części: roślinne podstawy, w których to zostają wyjaśnione podstawowe zasady spożywania produktów, historia powstawania i co skłoniło Panią Katarzynę do zdrowego korzystania z darów natury, które lubi przy okazji zasmakować owoców, warzyw.

W drugiej części została zamieszczona baza zawierająca podstawowe przepisy, a natomiast trzecia część zawiera przepisy na każdą porę roku: wiosna, lato, jesień, zima.

Po bliższym zapoznaniu się z uzyskanymi informacjami na temat wiedzy o kuchni wegańskiej wyjaśnionych przez autorkę w sposób bardzo praktyczny i estetyczny, gdyż sama miała okazję przekonać o tym, że warto, jest zaufać instynktowi kulinarnemu, wykonać własne dania powstające z prawdziwą pasją w tle, charyzmą oraz pozwoliło jej stworzyć fantastyczne kompozycje dań i stworzyła własnoręczny jadłospis czyniący ją mistrzynią kreatywnych i stosownie dobranych przepisów na każdy dzień tygodnia.

Otwartość i dzielenie się własnym doświadczeniem kulinarnym z Czytelnikami, uczestnikami warsztatów kulinarnych, rodziną przyczynia się do tego, że zaproponowane przez nią dania skłaniają do ich wykonania wraz z nią.

Zwróciłam uwagę na następujące przepisy, które urzekły mnie niezwykłym wyglądem, ale większość z nich jest mi znana, gdyż miałam okazję je wykonać tj. owsianka- wersja podstawowa, twarożek słonecznikowy na słono, ekologiczna skórka pomarańczowa, szparagi z młodymi ziemniakami, kokosowy ryż z orzechami laskowymi, frytki z warzyw wszelakich, sałatka z ziemniaków i ogórka, kotlety kukurydziane, lemoniada sezonowa z miętą, kotlety z płatkami kukurydzianymi, owsianka z orzechami, pasztet fasolowy dla żołnierza, sałatka owocowa z wegańską czekoladą.

Ciekawostkę stanowią tutaj wplecione historie 125 przepisów opisanych barwnie, a przy okazji związanych z ich powstawaniem.

To wspaniale, kiedy widzimy, że pasja gotowania tworzona jest wspólnie z rodziną i jest to mocno uwidocznione w trakcie przygotowania zdrowych dań, pomysłowości męża oraz córki Asi, która zarówno pomaga, jak i podpowiada, mamie jak ma stworzyć jej ulubionych deserów czy lemoniad wypijanych w lecie bardzo chętnie.

Uważam, że ten pomysł na podanie przepisu na lemoniadę był trafny.
Wiadomo, że kwadrans nie zawsze wystarczy na przygotowanie potrawy, ale można, za pomocą tej książki zaczerpnąć inspiracji kulinarnej co można zaplanować i wykonać w danym dniu dań ugotowanych z ogromną pasją i sercem przez Panią Katarzynę Gubałę.

Propozycja wszelkiego rodzaju przepisów na sałatki, desery, napoje będą smaczniejsze, gdy użyjemy do nich zdrowych i smacznych produktów.
Elementami dodatkowymi są tutaj piękne wykonane zdjęcia przez Pana Bartosza Janiczka, estetyczna dekoracja dań ułożonych na talerzach, dobór odpowiednich przepisów, które są łatwe w ich przygotowaniu oraz zostawione na końcu książki na własne notatki.

Warto zaznaczyć, że Pani Katarzyna Gubała docenia pracę każdej osoby, która przyczyniła się do powstania tej książki od najważniejszej roli męża Krzysztofa, córki Joanny, Wydawnictwu, osób, z którymi ma okazję próbować i dzielić się nowymi daniami w czasie warsztatów kulinarnych i blogerów, od których czerpie nowe natchnienie, że należy promować zdrowe odżywianie się.

Kolejny raz przekonałam się, że warto, jest, przemierzać zdrowe walory smakowe kuchni roślinnej z uśmiechem na twarzy delektując się nimi każdego dnia.

Książka ta jest warta przeczytania i posiadania jej na półce w kuchni.
"Hipokrates, ojciec współczesnej medycyny, twierdził,że wszelkie choroby zaczynają się w jelitach. Zajęło to sporo czasu, ale zaczynamy już rozumieć,jak trafna była jego teza. Jeszcze nigdy dotąd nie interesowaliśmy się aż tak ludzkimi jelitami i ich maleńkimi mieszkańcami, bilionami mikrobów, które tworzą florę jelitową."

"Dieta mądrych jelit" to kontynuacja "Jelita wiedzą lepiej", obie napisane przez lekarkę Clare Bailey praz z pomocą dietetyczki Joy Skipper.

W książce mamy aż 150 przepisów na zupy, dania główne, sałatki oraz kiszonki, dzięki którym jak zapewniają autorki odmienimy swoje ciało oraz nabierzemy energii. Na początku książki mamy krótkie wprowadzenia na temat zdrowego wyboru jedzenia. Dowiemy się również o grupach pokarmów np. o białkach, nabiale itp.

Mi się bardzo podoba "10 przyjaznych jelitom pokarmów", czyli krótka ściąga o produktach, którymi warto się wspierać.

"Jaja. Do nie dawna ostrzegano nas, by zjadać najwyżej kilka jaj w tygodniu, ale okazuje się, że przed zawartymi w nich cholesterolem był całkowicie nieuzasadniony. Jaja to wspaniałe źródło białka oraz witamin i minerałów".

Clare i Joy, piszą o przerywanym poście, takim którym Nasz metabolizm nakręca się do działania. (Post nigdy nie równa się głodzenie! A każdą dietę, plan żywieniowy warto skonsultować ze specjalistą. Pamiętaj o tym!)

Po krótkim wprowadzeniu możemy wybierać w naprawdę zachęcających przepisach. Zdrowa i zbilansowana dieta dla Naszych jelit nie musi być nudna - np. w książce znajdziemy przepis na zapiekankę z bakłażanów - Parmigiana.

Dodając trochę "zdrowych" potraw do naszego codziennego jadłospisu nie tylko urozmaicimy sobie menu ale także zrobimy coś dla siebie. Bowiem wszystko zaczyna się od małych kroków.

Pamiętajmy w zdrowym ciele, zdrowy duch!
Joga na krześle
Autor recenzji: Sylwia pisze
Książka "Joga na krześle" to przede wszystkim zbiór ćwiczeń, które możemy wykonać wszędzie i w każdym momencie z wykorzystaniem krzesła.
Książka podzielona jest na rozdziały, gdzie każdy poświęcony jest innej części ciała między innymi twarz, barki, ramiona, tułów, dolna część pleców itd.
"Joga na krześle" to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą zacząć przygodę z jogą ale nie wiedzą jak się do tego zabrać.
Ćwiczenia są wyjaśnione dokładnie w opisach jak również możemy przeczytać za co odpowiedzialne jest konkretne ćwiczenie.
Poza samymi ćwiczeniami znajdziemy rozdział, który poświęcony jest oddechowi. To bardzo ważna część jogi i opanowanie oddechu jest podstawą.
"Bez nacisku na oddech joga byłaby jedynie rozciąganiem i gimnastyką. To co czyni jogę tak wyjątkową i magiczną, to oddech. Skoncentrowanie na oddechu jest jednym z najłatwiejszych nawyków do opanowania i wdrożenia w życiu codziennym. Nasz oddech ma natychmiastowy wpływ na nasze ogólne zdrowie i szczęście"
Czy sama wprowadziłam zasady opisane w książce? Tak.
Tak jak zaleca autorka książki zaczęłam od oddechu i w tej chwili jestem na pierwszych ćwiczeniach.
Póki co nie poczułam się inaczej ale na to zapewne trzeba dłuższego czasu aby opanować ćwiczenia jogi zgodnie z systemem filozofii.
Makrobiotyka
Autor recenzji: kruche_babeczki
Słowo "makrobiotyka" pochodzi z gerki i oznacza "wielkie życie". Jest to dieta składająca się w dużej mierze ze zbóż, ale możemy też spożywać warzywa, białka, wodorosty, nasiona i pestki, niektóre przyprawy. Makrobiotyka obejmuje produkty, które wyrosły w sposób naturalny i w odpowiednim dla siebie klimacie. Chodzi w niej o to, by żyć w harmonii, żeby przywrócić w sobie uniwersalny porządek. Nauczy Cię ona jak jak pielęgnować równowagę i niezmącony umysł, nauczy jak spokojnie prowadzić swoje życie i zachować umiar. Celem makrobiotycznego trybu życia jest osiągnięcie uniwersalnej równowagi.

Autorka książki Madhavi Guemoes opowiada nam w książce jak sama odkryła makrobiotykę, czym ona jest. Podaje nam informacje o tym co jemy w diecie makrobiotycznej, jakich produktów powinniśmy unikać, jak sobie poradzić z wilczym głodem. Dzieli się z nami informacjami o tym jakich używa olei, oraz przepisami. Znajdziemy tutaj przepisy na śniadania, lunch i kolację, słodycze, przekąski, chleby i pasty, na odporność, sosy i dressingi, napoje i herbaty. Autorka na końcu książki zamieszcza również wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia, oraz próbny 3 dniowy plan.

Przepisy wydają się bardzo proste, ponieważ makrobiotyka stawia na to co proste właśnie. Nie wszystkie są opatrzone zdjęciami i szkoda, bo ja wolę książki w których widzę daną potrawę. Nie zmienia to faktu, że proponowane potrawy są na pewno zdrowe i ciekawe. Ja pierwszy raz spotykam się z makrobiotyką, czy jest dla mnie? Sama nie wiem, raczej nie, ale na pewno jest wiele osób, które z takiej diety będą zadowolone i chętnie po nią sięgnął. W książce na pewno wiele poczytamy na temat makrobiotyki, autorka przekazuje wiele cennych informacji, porad i wskazówek. Osoby, które znają makrobiotykę znajdą tu wiele ciekawych przepisów, a te które swoją przygodę z nią dopiero zaczynają oprócz nich teorię, która pomoże im zrozumieć zasady jaki się ona rządzi :-)
Dzięki tej książce dowiedziałam się,że dbając o naszą jamę ustną możemy uniknąć wiele chorób,takich jak np : choroby układu sercowego,astmę,otyłość,zapalenie płuc,udar,cukrzycę,katar sienny,poronienie,czego wcześniej nie wiedziałam.
Dowiedziałam się również o raku jamy ustnej,który powstaje głównie z palenia tytoniu oraz picia alkoholu.
Odkryłam również przepisy na domową pastę do zębów,zdrowszą którą sama zaczęłam robić w domu.
Również dowiedziałam się co jeść,aby obniżyć kwaśne środowisko swojego organizmu.
Zaskoczyło mnie to,że ćwiczenia fizyczne też są potrzebne dla naszej jamy ustnej!
W książce znalazłam ciekawe ćwiczenia rozciągające,które zaczęłam wykonywać.
Co ciekawe odkryłam nawet zdrową dietę,ale więcej Wam nie będę zdradzać,zachęcam Was do sięgnięcia po tą książkę.
Książka "Insulinoodporność. Leczenie dietą" Hanna Stolińska-Fiedorowicz poświęcona jest walce ze schorzeniem właśnie za pomocą naszej diety, tego co na codzień spożywamy.

Czym jest Insulinooporność? Cytując "zaburzenie homeostazy glukozy, polegające na zmniejszeniu wrażliwości mięśni, tkanki tłuszczowej, wątroby oraz innych tkanek organizmu na insulinę. Insulinooporność jest jedną z przyczyn cukrzycy typu 2 i cukrzycy ciążowej, zwykle pojawia się też w przebiegu cukrzycy typu 1. Insulinooporności często towarzyszy hiperinsulinemia czyli nadmierny wyrzut insuliny zwykle występujący po posiłku. Hiperinsulinemia pomaga utrzymać przez jakiś czas poziom glukozy na prawidłowym poziomie, ale częste nadmierne wyrzuty insuliny, zwiększają insulinooporność."

W pierwszej części książki mamy opisane czym jest schorzenie, rozpisane poszczególne elementy składowe zaburzenia, ważne zalecenia, diagnostykę. Ciekawym podrozdziałem jest "Naturalne wsparcie" czyli walka nie koniecznie za pomocą farmakologii (co i tak zawsze warto skonsultować z lekarzem, nigdy nie lecz się na własną rękę!!!).

Druga część książki jest już praktyczna, czyli czterotygodniowe menu - składające się z 5 posiłków; śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja. Każdy przepis opatrzony jest oznaczeniem wartości energetycznej (kcal), ilością białka, tłuszczu, węglowodanów oraz błonnika.

Standardowo każdy przepis zawiera listę składników oraz informację o ilości porcji, w dużej mierze menu jest przygotowane na jedną porcję.

Czego możemy się spodziewać w książce? Na przykład na śniadanie możemy wypić koktajl porzeczkowo - jagodowy, który składa się z mleka ryżowego, płatków owsianych, nasion chia, czarnych jagód, czarnych porzeczek i otrębów gryczanych. Brzmi nieźle.

Książka jest nie tylko dla osób które walczą ze schorzeniem insulinoodporności. Z racji tego, że została przygotowana przez klinicznego dietetyka, przepisy są zdrowe ale urozmaicone, w końcu w obecnych czasach dieta czy zdrowy styl życia nie muszą być nudne.


Pamiętajmy w zdrowym ciele, zdrowy duch!

Każda dieta, czy próba naturalnego leczenia za pomocą żywności powinna być skonsultowana z lekarzem - ważne, pamiętaj o tym. Zdrowie jest najcenniejszą "rzeczą" jaką mamy, warto o nie dbać i regularnie się badać! A Ty kiedy się ostatnio badałeś/badałaś? :)
Wegańska spiżarnia
Autor recenzji: kukułeczki.pl
Kuchnia wegańska od zawsze mnie inspirowała. Nieoczywiste łączenie smaków, poznawanie alternatywnych zamienników mięsa, czy nabiału. Z przyjemnością pogłębiam wiedzę na ten temat, a moje kubki smakowe kosztują coraz to nowszych smaków. Dlatego też  z niecierpiętliwością czekałam na najnowszą pozycję Miyoko Schinner " Wegańska spiżarnia" Miyoko Schinner to kobieta od której mogę uczyć się wszystkiego, to góry w dziedzinie kuchni wegańskiej. W książce czekają na Ciebie piękne  apetyczne zdjęcia, proste,a zarazem zaskakujące przepisy. Moją uwagę przykuła receptura na bezmięsne żeberka i to jest pierwsze danie, które przygotuję według przepisu Miyoko. W książce znajdziesz również przepisy na sosy: wegański majonez, który jest świetną bazą na wegańskie hamburgery :) czy wegański sos rybny brzmi pysznie prawda? Zupy, desery,placki ,kiełbaski to wszystko czeka na Ciebie :) Zatem odrywam się od pisania i biorę za przygotowanie pysznego wegańskiego obiadu.
Insulinooporność stała plagą XXI wieku. Niestety dotyczyć może każdego, bez względu na wiek, płeć, masę ciała i miejsce zamieszkania. Mogą ją mieć osoby aktywne, młode jak i starsze. Dominika Musiałowska i Magdalena Makarowska w książce dzielą się z nami swoją wiedzą na temat tej choroby i podają przepisy na pyszne potrawy dla całej rodziny z niskim IG.

Książka została podzielona na trzy rozdziały, pierwsza to teoria w której dowiemy się jakie są konsekwencje niezdrowego trybu życia, jak możemy zmienić swój styl życia na lepszy, jaka aktywność fizyczna najlepsza będzie w insulinooporności. Tutaj znajdziemy szczegółowe informacje na temat cukrzycy typu 2, PCOS, dowiemy się czym tak naprawdę jest insulinooporność, jakie są jej objawy, co ją może nasilić i co najważniejsze czy ją można wyleczyć? Autorki zamieszczają też normy insulinowe we krwi zależne od naszego BMI, ogólne wyniki glukozy. Podpowiadają jak zadbać o zdrowie całej rodziny i zmienić wspólne nawyki żywieniowe. Opisują jak stres wpływa na nasze zdrowie. Ten rozdział tak naprawdę należy do Dominiki Musiałowskiej która jest ekspertką jeśli chodzi o insulinooporność.

Kolejne rozdziały należą do Magdaleny Makarowskiej, która najpierw podpowiada nam jak jeść zdrowo, podaje nam naszą prawidłową wagę, pokazuje jak obliczyć swoje BMI, jakie mamy zapotrzebowanie kaloryczne, podaje dzienne zapotrzebowanie na białko, wielkość posiłków, co mamy jeść, a czego powinniśmy unikać. Kolejny rozdział to przepisy i znajdziemy tutaj przepisy na śniadania, drugie śniadania, obiady, surówki i sałatki obiadowe, specjalne posiłki obiadowe dla dzieci, zupy, potrawy z grilla, dania jarskie, kiszone warzywa, sałatki, przystawki na przyjęcia i zdrowe desery.

"Insulinooporność w polskiej kuchni" to książka dla każdego, kto chce odżywiać się smacznie i zdrowo. Przepisy, które tutaj znajdziemy są bardzo ciekawe i apetyczne, opatrzone pięknymi zdjęciami. Są proste i szybkie w przygotowaniu i tak naprawdę na każdą okazję. Każdy przepis opatrzony jest informacją ile porcji wyjdzie nam z podanych ilości składników, mamy podaną kaloryczność, oraz zawartość węglowodanów, tłuszczu i białka. Na pewno to pozycja obowiązkowa dla osób z insulinoopornością, bo bardzo ułatwi im przyrządzanie potraw, ale i też mamy tu mnóstwo informacji na temat tej choroby. Wszystko opisane w prosty i przystępny sposób. Polecam, książka naprawdę warta uwagi :-)
Lecznicze grzyby
Autor recenzji: Magdalena
Dziś kilka słów o książce, która powinna zainteresować wszystkich, którzy marzą o tym, by spowolnić procesy starzenia się skóry lub po prostu chcą się zdrowo i smacznie odżywiać. Biorąc do ręki książkę "Grzyby lecznicze" Tero Isokauppila od razu przeszło mi przez myśl jedno pytanie - "Czy grzyby faktycznie mogą leczyć i odmładzać?" Jak się dowiedziałam z lektury nie powinnam mieć tu żadnych wątpliwości. Azjaci znają i korzystają z właściwości grzybów już od lat. Autorem książki jest Tero Isokauppila, który znany jest jako światowy autorytet w dziedzinie leczniczych grzybów. W książce przekazuje nam niektóre sekrety japońskiej diety długowieczności.

Z książki dowiecie się m.in. o rodzajach i właściwościach grzybów leczniczych. Autor podpowiada nam m.in. jak opóźnić procesy starzenia się skóry czy wzmocnić naszą odporność. "Grzyby lecznicze", to książka zawierająca aż 50 ciekawych i co najważniejsze zdrowych przepisów. Znajdziecie tu przepisy na ciekawe i nieskomplikowane napoje, obiady, przekąski, a nawet słodkości. Poza przepisami na najróżniejsze zdrowe potrawy znajdziecie również np. przepis na krem ujędrniający z wyciągiem z huby brzozowej. Taki domowy krem pielęgnacyjny ma właściwości odmładzające. Zawarte w kremie substancje odżywcze szybko wnikają w głąb skóry, wygładzając ją i ujędrniają. Jeśli tylko kiedyś będę miała sproszkowany ekstrakt z huby brzozowej na pewno wypróbuję ten przepis :)
"Zdrowe przetwory" zawiera 80 przepisów na konfitury, kiszonki, pesta, słodkie dżemy i warzywne smarowidła. Książka podzielona jest na 9 rozdziałów; rodzinne przepisy, kiszonki, pikle, przywiezione z podróży, dania w 10 minut, dodatki do dań głównych, owoce, naturalne lekarstwa i dodatki.

Książka jest idealna dla każdego kto chce zacząć swoją przygodę z domowymi przetworami. Na samym początku autorka wprowadza Nas w cały proces przygotowania, tak więc zaczynamy od podstawowych informacji czyli o przestrzeganiu kilku procesów dzięki czemu Nasza przygoda z przetworami zakończy się pysznym sukcesem. Dowiemy się m.in o sterylizacji, pasteryzacji..

Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem (uwielbiam to! widzę to co powinnam otrzymać na koniec pracy), listą składników oraz informacją ile końcowo otrzymamy produktu, jest to duży plus bo nie m.in nie zaskoczy Nas brak słoików na otrzymane przetwory.



Nie które przepisy opatrzone są dodatkową informacją "Okiem dietetyka", są to ciekawostki na temat np. użytej przyprawy czy owoce;



"Granat często nazywany jest owocem życia. Powinien na stałe zagościć w naszym codziennym jadłospisie nie tylko dla dla smacznego soku, ale ze względu na dobroczynne działanie dla naszego organizmu. Owoc granatu zawiera polifenole, czyli związki przeciwutleniające, które hamują powstawanie wolnych rodników oraz usuwają już wytworzone, co zmniejsza ryzyko występowania wielu chorób nowotworowych".

Celem autorki było aby przepisy były nie tylko proste ale też szybkie w wykonaniu. Zdaje sobie sprawę, że w dobie w której możemy dostać wszystko w sklepie nie mamy zbyt dużej motywacji do robienia domowych zapasów, ale.. dzięki temu, że zrobimy je sami, będziemy mieli świadomość tego co jemy, wiemy z jakich składników zostały wykonane. A co najważniejsze, smak, żadnej sklepowy dżem czy ogórki kiszone nigdy nie będą smakować tak dobrze, jak nasze własne.

Z pomocą tego rewelacyjnego poradnika zamkniemy w słoikach to co najlepsze. Zachowamy lato na dłużej, będziemy mogli cieszyć się smakiem lata w zimie. Dla mnie książka zdecydowanie przydatna. Już zrobiłam listę przetworów, które zrobię i będę mogła się Nimi cieszyć zimą
Przywróć zdrowie, wzmocnij swój organizm i popraw nastrój.
Andreas Jopp - dziennikarz medyczny, trener zdrowego odżywiania i autor bestselerowych książek popularnonaukowych.
Opublikował ponad 200 artykułów o tematyce medycznej, a jego książki zostały przetłumaczone na 16 języków.
Zmagasz się z dolegliwościami i chorobami utrudniającymi życie?
Wydajesz duże sumy pieniędzy na leki, które nie przynoszą oczekiwanych rezultatów?
Nie wiesz, co jest przyczyną Twojego złego stanu zdrowia?
No to jesteś w dobrym miejscu, książka pomoże ci odnaleźć przyczynę twojego złego samopoczucia.
Zamiast przyczyny leczymy zazwyczaj objawy choroby i stąd nasze niepowodzenia.
Minerały odgrywają bardzo ważną funkcję w naszych organizmach, ich brak lub niedobór może spowodować choroby o które nie podejrzewalibyśmy niedobór minerałów.
To tu dowiemy się do czego potrzebny jest wapń, bo nie tylko na silne kości, i co oznacza jego niedobór?
Tu dowiemy się co powoduje w naszym organizmie i do czego jest nam potrzebny.
Do czego służy potas? co powoduje że ciśnienie nam spadnie i będziemy mieli więcej energii?
A do czego służą nam mikroelementy? selen? fluor? żelazo? cynk?
O tym wszystkim warto poczytać w książce a potem tak dostosować dietę aby tych pierwiastków było dość w naszym organizmie.
Ja sama już przetestowałam dzięki książce niedobór magnezu w moim organizmie.
Wiadomo że życie w stresie powoduje wypłukiwanie pierwiastków z organizmu i dlatego uzupełniłam niedobór magnezu i śpię zupełnie dobrze.
Ta publikacja pomoże Ci:
dowiedzieć się, jak wpływają na Twój organizm minerały oraz mikroelementy
wyeliminować dolegliwości poprzez uzupełnienie niedoborów pierwiastków śladowych
zwiększyć sprawność umysłową i poprawić nastrój
zmniejszyć ryzyko wystąpienia wysokiego ciśnienia, cukrzycy, raka czy osteoporozy
obalić mity żywieniowe
wzmocnić układ odpornościowy i serce
zwiększyć energię życiową i zniwelować skutki stresu
zastąpić kosztowne leki naturalnymi i skutecznymi odpowiednikami
Minerały - źródło zdrowia i długowieczności!!!
Ja juz przeczytałam, teraz twoja kolej.
Zdrowe przetwory
Autor recenzji: kruche_babeczki
Sezon na robienie przetworów niestety dobiega już końca, ale w dobrą książkę, która dotyczy tego tematu zaopatrzyć się zawsze warto. Szkoda, że nie miałam jej wcześniej, bo na pewno wykorzystałabym jakiś przepis, z drugiej strony mój mąż w tym roku robienia przetworów miał już dość, więc książka przyda się nam na przyszły rok, a jak zdążę, to w tym roku zrobię jeszcze coś na pewno :-)
Książka zawiera ponad 80 przepisów na zdrowe konfitury, kiszonki , pesto, dodatki do dań , naturalne lekarstwa i owocowe przysmaki. Wszystkie przepisy opatrzone zdjęciami, przejrzyście opisane, a dla osób które zaczynają przygodę z przetworami autorka opisała zasady krok po kroku dotyczące zasad robienia przetworów. Wszystkie przepisy, które w książce znajdziemy są z ogólnodostępnych składników, niektóre połączenia na pewno Was zaskoczą. Cukier autorka zastąpiła miodem lub syropem klonowym, przez co przetwory są zdrowe.

Przepisy które szczególnie mi się spodobały to: kiszona czerwona cebula z kolendrą, kiszone jabłka z szałwią, kiszona cukinia z ziołami, czy kiszony bób. Jest też kiszona marchewka z kurkumą, pikle z czerwonej cebuli z borówkami, chutney z jabłek i czerwonego pieprzu, kmichi prawie jak z Korei, plastry bakłażana w sosie chimiczurri, ketchup z mango, no i owoce :-). Jest w czym wybierać, a przepisy bardzo ciekawe i naprawdę proste. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię robić przetwory, próbować różne nowości i różne smaki. Polecam :-)
Wegańska spiżarnia
Autor recenzji: Mariola S
Książka została podzielona na kilka rozdziałów.
* Sosy i dodatki do potraw * takie jak majonez, musztarda, wegański sos rybny, sosy warzywne i owocowe. * Przysmaki bez nabiału i jaj * mleka roslinne, śmietanki, masło bez masła, sery i jogurty. Do wypróbowania chociażby migdałowa feta ale też inne serowe propozycje Królowej Wegańskich Serów Miyoko Schinner. *Zupy* przygotujemy począwszy od bulionów bezmięsnych, grzybowych, domowych koncentratów. *Mięso* a ściślej jego zamienniki, gdzie główną rolę gra tofu i yuba, które aspirują do miana wieprzowiny, żeberek, ryby i kurczaka. Do tego domowe wegańskie parówki i kiełbaski. *Magia makaronów * to domowe makarony oraz sosy np. sos boloński z borowikami. *Ziarna prawdy* to przepisy na ciasta, naleśniki, gofry, krakersy, bułeczki, ciasto do pizzy, wszystko w wersji wegańskiej bez jaj i na "maśle bez masła". * Słodkie zwieńczenia * czyli to, co łasuchy lubią najbardziej: ciasteczka, kremy i słodkie sosy, ciasta i lody. Kuszą zarówno wegańskie lody i czekoladowe ciasteczka. Ciekawym pomysłem są też domowe ciasta w proszku z propozycjami ich późniejszego wykorzystania. Wegańska spiżarnia to obowiązkowa lektura nie tylko dla wegan ale też dla wszystkich otwartych na nowe smaki i poszukujących kulinarnych inspiracji. Książka pięknie wydana, chociaż na tę ilość fantastycznych przepisów pozostaje niedosyt zdjęć, których zdecydowanie mogłoby być więcej. Tak czy inaczej polecam, bo warto ;)
Wegańska spiżarnia
Autor recenzji: kruche_babeczki
Byłam bardzo ciekawa tej książki. Wszak weganką nie jestem, ale lubię poznawać nowe smaki i po prostu eksperymentować w kuchni. Miyoko Schinner to wegańska bogini serów, wegańska legenda, która w książce dzieli się swoimi przepisami i nie tylko. Pozycja idealna dla początkujących wegan i myślę, że dla tych co już nimi są również, bo znajdą tutaj wiele ciekawych i smacznych przepisów.

Kuchnia wegańska zawsze jakoś nie wiem czemu kojarzyła mi się z monotonią. Autorka książki pokazuje, że jest inaczej. Dzieli się z nami przepisami na bezmięsne i bezmleczne wersje majonezów, serów, kiełbasek, różnych sosów, kremów w stylu francuskim, makaronów a nawet lodów. Jeśli macie ochotę na bezmięsne żeberka w sosie BBQ, wegański stek, pyszne makarony, słodkości czy kremy to na pewno zaciekawi Was ta pozycja. Bardzo zaciekawił mnie przepis na majonez z sokiem cytrynowym i orzechami nerkowca, musztardę z piwem i cukrem trzcinowym, masło bez masła czy włoskie pulpeciki w wersji bezmięsnej. Mogłabym takich przepisów wymienić jeszcze dużo, bo są naprawdę interesujące. Przepisy są bardzo różnorodne i nie spodziewałam się, że dania bez mięsa, mleka, jaj itd. mogą być tak ciekawe.
Lubię mięso, jajka, nabiał i nie widzę jak na razie powodów, żebym miała z nich rezygnować, ale lubię też bardzo warzywa i często robię je tylko z kaszą czy zjadam same ugotowane na parze. Nie stanę się weganinem, ale chętnie sięgam po nowe smaki, przepisy i inspiracje, a w tej książce znalazłam ich naprawdę wiele. Chętnie wypróbuję nowe przepisy i podzielę się nimi na blogu. Książka jest pięknie wydana, szkoda tylko, że nie wszystkie przepisy są opatrzone zdjęciami, ale to jedyny jej minus. Oprócz przepisów autorka zamieszcza w niej porady, podpowiedzi, które przydadzą się osobom, które przygodę z weganizmem dopiero zaczynają, przepisy są proste, każdy sobie z nimi poradzi, a szczegółowy opis na pewno w tym pomorze :-). Jest w czym wybierać, bo jest ich też dużo. Zachęcam do eksperymentów i poznawania nowych smaków, które tutaj znajdziecie :-)
Turbometabolizm
Autor recenzji: Magdalena
"Turobometabolizm",to zdawałoby się kolejna książka poruszająca znany temat przyczyn powstania chorób cywilizacyjnych, do których należy zaliczyć otyłość, cukrzycę, choroby serca i inne choroby metaboliczne. Jednak w przeciwieństwie do wielu książek poruszających ten temat, ta pozycja jest napisana w sposób naprawdę ciekawy. Nie znajdziemy w niej wyłącznie suchych lekarskich pojęć. Całość jest napisana w taki sposób, aby dotrzeć do czytelnika, aby pomóc mu zrozumieć i co najważniejsze, aby pomóc mu wybrać właściwą drogę w swoim życiu. Drogę zmian na lepsze. Drogę, która prowadzi do zdrowia i szczęścia. Dr Pankaj Vij porównuje naszą współczesną dietę do konia trojańskiego:

"To tak, jakby wróg chciał nas podbić i zachęcał nas do uzależnienia się od diety opartej na przetworzonym jedzeniu naładowanym cukrem, tłuszczem i solą oraz odartym z ochronnej, naturalnie zwalczającej choroby superżywności"4

Dr Pankaj Vij zaleca, aby wprowadzić w życie pięć podstawowych czynników, w których znajduje się prawidłowe żywienie, ćwiczenia, zarządzanie stresem i jakością snu, jak również odpowiednie więzi społeczne. Autor podkreśla, że więzi społeczne pomagają zbudować odporność emocjonalną, która jest podstawą zdrowego jedzenia i aktywnego życia. Wprowadzając te czynniki można poprawić jakość swojego życia, odwrócić choroby i poprawić zdrowie.

Jak to zrobić? I czy dokładnie jest tytułowy "turbometabolizm"? O tym dowiecie się po przeczytaniu całej książki. Autor rozplanował książkę zgodnie z programem, który przepisuje swoim pacjentom zmagającym się z chorobami metabolicznymi czy cukrzycą.

Książka pełna jest wiedzy, ale też i ciekawostek. Autor obala niektóre mity dotyczące np. tłuszczu czy tego jakoby woda zimna lepiej wspomagała metabolizm. Książka jest pełna takich ciekawostek. Na jej końcu oczywiście znajdziecie również ciekawe i zdrowe przepisy np. na pieczone brokuły z czosnkiem lub cytrynowe risotto z kalafiorem.
Autor opisuje przełomy w swoim życiu, wahania i rozterki, z którymi się zmierzył i które pokonał. Zdobyte doświadczenie stara się przekazać czytelnikowi, co jak najbardziej mu się udaje. Książka mnie wciągnęła, łatwo się ją czytało.
Liczba wyświetlanych pozycji:
poprzednia
1
 
2
 
3
 
4
 
5
następna
numer strony: