Recenzje
Niebezpieczne sery
Autor recenzji: Magdalena
Lubisz jeść ser? Cierpisz na nadciśnienie, cukrzycę typu 2 lub artretyzm? Wiecznie brakuje ci energii? Czy wiesz, że powodem twoich problemów może być ser? Spożywanie sera może wywołać wiele chorób, być przyczyną spadku energii i uzależnić. Ser jest nie tylko kaloryczny, a więc wpływa też na twoją sylwetkę. Poza cholesterolem i tłuszczem zawiera opiaty, które uruchamiają w naszych mózgach te same receptory co heroina czy morfina. Trudne do uwierzenia, prawda? O wszystkich negatywnych właściwościach sera dowiecie się z książki „Niebezpieczne sery”. W swojej książce lekarz i autor bestsellerów New York Timesa, Neal D. Bernard, prezentuje oparty na badaniach naukowych program, dzięki któremu można raz na zawsze uwolnić się od pokusy spożywania sera, a wraz z nim pożegnać się z nadwagą, zwiększyć poziom energii i poprawić ogólny stan zdrowia.

Książka jest pełna informacji, wiedzy, przykładów pokazujących niebezpieczeństwo kryjące się za spożywaniem sera. Doktor Bernard opisał wszystko w taki sposób, że po uważnym przeczytaniu książki prawdopodobnie już nigdy nie spojrzycie tak samo na kawałek cheddara, sera szwajcarskiego, a nawet mozzarelli. Ale nie jest to tylko suche „wytykanie” wad sera. Autor dzieli się z nami podstawowymi zasadami i wskazówkami, które pomogą nam pozbyć się niezdrowych nawyków, jakie towarzyszą nadmiernemu spożywaniu sera. W książce znajdziecie także historie ludzi, których życie zmieniło się dzięki eliminacji sera z diety. I… co najważniejsze poznacie również łatwą do zastosowania dietę, pełną prozdrowotnych przepisów.

Ostatni – 9 rozdział książki, to prawdziwa skarbnica pysznych i zdrowych przepisów. Znajdziecie tu przepisy na śniadania, drugie śniadania, sosy i dressingi, zamienniki sera, przekąski i dipy, sałatki i przystawki, zupy i gulasze, pizze, makarony i inne dania główne oraz oczywiście desery 😉 Przepisy są pyszne, zdrowe i proste w przygotowaniu. Wśród składników znajdziecie m.in.: orzechy nerkowca, ciecierzycę, komosę, mąkę owsianą, mleko kokosowe czy cukier kokosowy. A więc zdrowo i pomysłowo. Myślę, że przepisy sprawdzą się również dla osób , dla których ser nie jest problemem 😉
Bardzo emocjonująca opowieść o próbach budowania związków z absolutnie niedojrzałymi partnerami. Wyzwanie? Z góry skazane na niepowodzenie, ale narratorka próbuje z podziwu godną wytrwałością.
Ta historia to nie tylko portret fatalnych facetów, ale historia rozwoju świadomej kobiecości. W trudzie, we łzach, w bólu i z podeptanym sercem - bohaterka musi nauczyć się stawiać granice i chronić siebie i swoje dzieci. Czy jej się to udaje? Przeczytajcie!
Bardzo dobra książka, o miłości wierze i poszukiwaniu szczęścia. Polecam każdemu, pozycja godna uwagi i przemyślenia.
Uwielbiam kiedy w kuchni rządzą sezonowe owoce i warzywa. Wtedy wiem, że mogę dostarczyć sobie najwięcej witamin i czerpać z nich jak najwięcej. Jesienią uwielbiam przygotowywać pachnące lasem risotto z grzybami, a latem cieszyć się smakiem świeżo zerwanych malin. W kuchni stawiam na sezonowość dlatego sięgnęłam po najnowszą książkę wspaniałej Kasi Kędzior, która podobnie jak ja ceni sobie świeżość i jakość produktu. Książka Slow Wege to źródło inspiracji kuchnią wegetariańską. To miłość do zwierzą i do przyrody.

W książce podoba mi się to, że przy każdym przepisie czytelnik znajdzie informacje dotyczące sposobu obróbki ( gotowanie,pieczenie,smażenie i surowe) Ikonki informujące, że danie jest bez laktozy lub bez glutenu oraz pory roku, sugerujące kiedy najlepiej przygotować danie. Książka została podzielona na dwa rozdziały, gdzie w pierwszym umieszczone są przepisy na ponad 100 dań. Są to przepisy na śniadania,obiady, kolacje, na słodko, do słoika, gotowanie z resztek oraz rozdział „Nie kupuj”.W drugiej części książki Kasia zabiera czytelnika w podróż po swoim osobistym świecie. Czytając te wszystkie historie niesamowicie się odprężałam z kubkiem gorącej herbaty czułam się tak jakbym wędrowała szklakami Potoczku- malowniczego miasteczka w Sudetach. Piękne fotografie tylko utwierdzają mnie w przekonaniu, że muszę kiedyś tam pojechać.
Niebiańskie antidotum
Autor recenzji: Emilia
To książka o pozytywnych uczuciach. Czyta się szybko i przyjemnie. I to ciepło, radość i dobro z niej płynące-na długo pozostanie w pamięci.
Gorąco polecam tę książkę. Podpowiedzi autorki trafiają w samo sedno problemu, porady opisane bardzo przystępnie, za pomocą serii prostych ćwiczeń możemy skutecznie poprawić kondycję naszej cery. Ja już czuję różnicę, dziękuję za ten poradnik!
Jestem bardzo zadowolona z zakupu tego dysku. Dopadł mnie ból w okolicy ledźwiowej kręgosłupa, z poduszki korzystam w czasie siedzenia- co za ulga!
Wcześniej wykorzystywałam do masażu nóg celem poprawy krążenia oraz do ćwiczenia równowagi.
Bardzo polecam, bardzo przydatne i za niewielkie pieniądze.
Niebezpieczne sery
Autor recenzji: Smakusiowy
Autor pokazuje nam jakie skutki uboczne powoduje ser, także dowiemy się, że ser zawiera uzależniające opiaty. Większość mamy potwierdzenia naukowe jak i również możemy zobaczyć na wykresach statystyki.
Książka "Probiotyczne słoiki" Donna Schwenk podzielona jest na 9 rozdziałów - od podstaw poprzez śniadania, zupy, sałatki, przekąski czy desery. W tych rozdziałach mamy ponad 100 przepisów na pyszne dania dla Twojego zdrowia.

Każde danie jest przemyślane tak abyśmy mogli je transponować w słoiku, czyli jest to idealna pozycja dla osób, które lubię nie tylko sami przygotowywać swoje posiłki ale też lubią je ze sobą zabierać np. do pracy.

Książka zawiera dużo opisów produktów, które będziemy przetwarzać do naszych słoików. Wiedzieliście,że kefir obniża ciśnienie krwi i poziom cukru?

Czytając książkę odkryjemy tajemnice zdrowych jelit, lepszego samopoczucia a to wszystko dzięki wykorzystaniu odpowiedniego jedzenia.

Pozycja zdecydowanie dla fanów zdrowego, przemyślanego jedzenia, które odżywi nasze ciało i umysł. Jest mnóstwo pomysłów na dania, które możemy przemycić w słoiku, śniadania, lunche, przekąski.

Sama jestem wielką entuzjastą przygotowywania sobie posiłków do pracy w lunchboxach, tak więc sporo przepisów, pomysłów chętnie zastosuję w swojej obecnej diecie.
"Slow West Wege" to książka, której autorką jest Katarzyna Kędzior, porzuciła ona miejskie życie, by wyjechać na wieś. Ze swoim partnerem prowadzi dom gościnny w Kotlinie Kłodzkiej w Sudetach U Lokusza. W kuchni stawia na sezonowość, świeżość jak i jakość.

Książka, która Wam dziś przedstawiam to nie do końca książką kucharska. Owszem znajdziemy w niej mnóstwo smakowitych przepisów, które przeplatane są osobistymi opowieściami autorki. Historie, które opisuje są czasem śmieszne, wzruszające, znajdziemy historie o miłości, pracy, tęsknotach i spełnieniu, oraz domu gościnnym U Lokusza, który prowadzi z dala od zgiełku i miasta razem ze swoim partnerem Lokuszem. Na wsi czas płynie wolniej, nie je się u niej mięsa, a zwierzęta, które hoduje są kochane i szanowane.

Książka to 100 wegetariańskich przepisów dla każdego, które zostały podzielone na następujące rozdziały:

Prosto, smacznie i z sercem
Co w książce piszczy
Dzień dobry
Do syta
Na słodko
Do słoika
Z resztek
Nie kupuj
Wiosna
Lato
Jesień
Zima

Każdy przepis zawiera informacje na temat ilości porcji, jakiej pory roku dotyczy, czy go gotujemy, smażymy, czy pieczemy, czy zawiera gluten i laktozę, ile czasu zajmie nam jego przygotowanie.Wszystkie przepisy super opisane, a składniki do ich przygotowania znajdziemy bez problemu. Na końcu książki znajdziemy indeks, spis wszystkich przepisów, oraz przelicznik kuchenny.

Podsumowując - Slow West Wege to super książka, pięknie wydana, przepisy, które w niej znajdziemy nie są trudne, a bardzo ciekawe, są to autorskie przepisy Pani Katarzyny. Przeglądając książkę, nie było przepisu, którego nie chciałabym wykonać i spróbować. Zachwycił mnie krem czekoladowy z migdałami i skórką pomarańczy (moje smaki jak nic), batatowe zawijasy, chleb cukiniowy na słodko, który na pewno niedługo wypróbuję, są pyszne i ciekawe zupy, czy czerwone ruskie pierogi ze świeżym tymiankiem. Oj mówię Wam tyle pyszności, że nie sposób wybrać które zrobię jako pierwsze, albo który przepis to faworyt. Wszystko czytelne i przejrzyste, a opowiadania osobiste autorki, które w niej znajdziemy czyta się naprawdę bardzo przyjemnie, uroku dodają książce też piękne fotografie z pięknymi krajobrazami i nie tylko. Jeśli lubicie przepisy wegetariańskie, ciekawe i smaczne to musicie sięgnąć po tą książkę. Naprawdę warto :-)
Terapia siarką
Autor recenzji: Dorota Owczarek
Siarka kojarzyła mi się dotąd z główkami zapałek, zapachem zepsutego jaja i kiepskim winem z lat 80-tych.
A tu taka niespodzianka, leczenie siarką.
Autor Tomasz Woźniak to wysokiej klasy specjalista z obszaru biochemii, suplementów diety, nutraceutyków i żywności funkcjonalnej.
Wielki pasjonat i propagator medycyny ortomolekularnej, komplementarnej i alternatywnej.
Jest autorem wielu artykułów popularnonaukowych z branży suplementacji i żywienia wspomagającego u sportowców.
Jest miłośnikiem aktywności fizycznej i różnych dyscyplin sportowych.
Na początku, tuż we wstępie książki Tomasz Woźniak opisuje swoją historię, jak we wczesnym dzieciństwie był grubaskiem a jak potem stał się wyrzeźbionym chłopakiem.
Opisuje jak zaczęły doskwierać mu kontuzje wszelakie: ból kolana, barku, łokcia.
Aby uśmierzyć ból zaczął eksperymentować z lekami i suplementami, zaczął stosować najróżniejsze diety ale na nic, zdrowie nie ulegało poprawie.
Dużo czytając na ten temat znalazł w internecie informację o leczeniu koni wyścigowych dużymi dawkami organicznej siarki o nazwie MSM.
Poszukiwania poszły dalej i tak trafił na siarkę organiczną dla ludzi, zaczął ją zażywać w dużych ilościach.
Zauważył działania niepożądane ale te pozytywne.
Po 9 miesiącach poprawa była tak duża że na zdjęciach RTG widać było różnice w bolących stawach.
Po kuracji oczy przestały boleć, włosy rosną jak szalone, więc czemu nie spróbować.
I tak powstała książka w której dowiemy się czym jest siarka i jak ważną funkcję pełni w organizmie człowieka.
Jednym słowem: siarka uczestniczy w naprawie i regeneracji każdej komórki, buduje stawy, tkanki okołostawowe i regeneruje mięśnie.
W dalszych rozdziałach dowiadujemy się o roli siarki w poszczególnych schorzeniach.
Na końcu książki kilka słów o samej MSM, jak zbudowana jest cząsteczka, jakie ma znaczenie w organizmie, jak ją dawkować.
Szukasz uniwersalnego środka, który jest skuteczny, naturalny i przede wszystkim bezpieczny?W takim razie powinieneś sięgnąć po siarkę.
Terapia siarką pozwala:
pozbyć się bólu głowy, pleców i mięśni
złagodzić różnego rodzaju stany zapalne, w tym zapalenie stawów
przyspieszyć gojenie się ran, oparzeń, skaleczeń czy eliminację blizn
usunąć pasożyty ze swojego organizmu
zwiększyć odporność na infekcje
poprawić stan włosów i paznokci oraz zwiększyć elastyczność skóry
zniwelować skutki nadmiernego stresu
uchronić się przed wystąpieniem raka piersi i jelit
wyleczyć urazy sportowe
osiągnąć wiele innych korzyści
Siarka - zdrowie z natury.
Bardzo zaciekawiona byłam ta terapią i wiele się o niej dowiedziałam, polecam i wam bardzo gorąco.
Modoterapia wyd.rozserzone
Autor recenzji: Sylwia pisze
Modoterapia to książka napisana przez Antoninę Samecką - założycielkę i projektantkę marki Risk Made in Warsaw.
Piękna sztywna okładka i tłoczone litery przykuwają wzrok i zachęcają do sięgnięcia po książkę.
To co mi się spodobało w tej książce to krótko i zwięźle na każdy temat bez zbędnego owijania i krążenie wokół tematu bo przecież o ubraniach i modzie można naprawdę sporo pisać. Nawet jeśli należycie do grupy osób, które nie lubią poradników ten powinien Wam przypaść do gustu bo nie zanudzi Was tekst, a piękne zdjęcia i oryginalne ilustracje przyciągną uwagę.
Poza poradami czy nawet mogłabym napisać złotymi myślami autorki w książce znajdziemy również rozmowy ze znanymi osobami, w których przeczytamy o najważniejszych zasadach jakimi kierują się w swoim życiu - wszystko oczywiście związane z modą.
Rozdział, który najbardziej mi się spodobał to ściągawka, w której znajdziemy wiele ciekawych inspiracji, które pomogą dodać naszej stylizacji tego czegoś.
Ładnie wydana i bogato ilustrowana książka zawierająca 70 przepisów będzie super inspiracją w codziennym przygotowywaniu super pysznych i super zdrowych superkoktajli, pełnych witamin, minerałów i cennych składników odżywczych. Tytułowe superfoods dodawane do koktajli to powszechnie dostępne superlistki ( pokrzywa, mniszek lekarski, szpinak, jarmuż ) zioła, ziarna, zboża, sezonowe owoce i warzywa. Koktajl z liści kapusty czy brukselki? Czemu nie! Ponadto jako bazę koktajli możemy wykorzystać własnoręcznie przygotowane mleko orzechowe lub owsiane, napar z czystka lub sok z brzozy. Pysznie, kolorowo, zdrowo. Miksujmy, wyciskajmy i pijmy na zdrowie! Polecam!
W moje ręce trafiła najnowsza książki Karoliny i Macieja Szaciłło " Dieta raw foof 20- dniowe kompleksowe oczyszczanie organizmu." I chociaż nie jestem zwolenniczką stosowania diet to ta pozycja książkowa bardzo mnie zainteresowała dlatego chętnie Wam o niej napiszę. Nim zacznę chciałabym w pierwszej kolejności wspomnieć na czym polega dieta raw food i czy  każdy może sobie na nią pozwolić. Założenia diety raw food powstały w latach 30. XX w. w Stanach Zjednoczonych i to właśnie tam jest najbardziej praktykowana. Wielki przełom przypadł na końcówkę XX w. Ludzie coraz chętniej powracają do początków, kiedy to nasi przodkowie nie stosowali specjalnych technik kulinarnych, ulepszaczy oraz sztucznych dodatków. Odkładamy nabiał, mięso, produkty przetworzone wszystko po to ,aby czuć się lepiej. Dieta raw food czyli dieta surowych produktów, gdzie obróbka termiczna nie wynosi więcej niż 47 C oparta jest na spożywaniu warzyw,owoców, pestek, orzechów i ziaren. Surowa dieta zaliczana jest do diet oczyszczających w której piej się również dużo wody, soków warzywnych, owocowych, zielonych koktajli. Produkty spożywane podczas tej diety są silną dawką antyoksydantów, oczyszczają organizm z toksyn, dostarczają prawdziwą dawkę witamin. Aby przystąpić do diety oczyszczającej należy wcześniej odpowiednio przygotować swój organizm, ale o tym już przeczytacie w książce, ponieważ wszystko dokładnie jest opisane. Kto nie powinien decydować się na kurację oczyszczającą? Przede wszystkim kobiety w ciąży, matki karmiące, osoby z przewlekłym zaburzeniem trawienia, osoby przewlekle chore bez uprzedniej konsultacji z lekarzem. Jeśli chodzi o mnie to chętnie rozpocznę taki detox gdy w pełni będę miała dostęp do świeżych owoców i warzyw :) Jak już wspomniałam w książce szczegółowo jest opisany jest przebieg diety, jakie korzyści przynosi dieta oczyszczająca i jak się do niej przygotować. Książkę polecam nie tylko osobą, które chcą wypróbować tej diety, polecam ją każdemu kto lubi zdrowo się odżywiać ponieważ przepisy zawarte w poradniku są krótko mówiąc fantastyczne! W książce znajdziecie przepisy na  20- dniową kurację między innymi na surowe pieczywo, krakersy bananowe z rodzynkami, zupę pomidorową , czy prowansalką tartę. Raw food to nie tylko oczyszczanie organizmu z toksyn, to również nauka samego siebie, nauka medytacji i technik oddechowych, które są tak bardzo ważne szczególnie w pierwszych dniach diety, kiedy to organizm zaczyna się buntować. Jestem pełna podziwu dla Karoliny i Maćka ponieważ udowadniają, że można skomponować pysze menu z tego co natura nam dała. 
Roślinne kłamstwo
Autor recenzji: soulstorm
Książka "Roślinne kłamstwo" napisał lekarz, kardiochirurg na podstawie swoich obserwacji na sobie a następnie na swoich pacjentach. Książka opisuje styl życia, dietę, to czego stosować, co jeść aby być zdrowszym, zdrowszym, pozbyć się wszelakich chociaż części schorzeń jakie mamy.

Nie od dziś wiadomo,że jesteśmy tym co jemy, ale też nie od dziś wiadomo,że owoce i warzywa są niezbędne w naszej diecie. Ile razy to słyszmy, że powinniśmy przyjmować 5 porcji warzyw dziennie aby jak najdłużej cieszyć się zdrowiem. Ale czy to prawda?

Doktor Steven opisuje które produkty roślinne są szkodliwe,a które możesz spożywać w niewielkich ilościach. Instruuje również jak przygotowywać warzywa i owoce tak, by nie szkodziły zdrowiu.

Dzięki zdrowej diecie, nie tylko pozbędziesz się dodatkowych kilogramów, które bardzo często są przyczyną naszych dolegliwości, ale być może pozbędziesz się uciążliwej migreny.

W książce jest bardzo dużo opisów typu "historia sukcesu", które pokazują jak wiele dobrego dla swoich pacjentów zrobił kardiochirurg.

Książka jest podzielona na 3 rozdziały których dowiemy się o przyczynach wrażliwości na gluten, ciężkiej pracy przewodu pokarmowego. Dodatkowo mamy opisane przykładowe plany posiłków oraz kilka przepisów z programu "Roślinny paradoks". Gotowi na rewolucję w żywieniu?
Superkoktajle to przede wszystkim pięknie wydana książka. Śliskie kartki jak w albumach, przepiękne zdjęcia, od których cieknie ślinka. Na ponad 200 stronach znajdziemy 70 przepisów na pyszne i jakże banalnie proste koktajle.
Książka podzielona jest na 10 rozdziałów: Superjagody, Supernasionka, Superzboża, Superziółka, Superlistki, Superhot, Superczerwień, Superpomarańcz, Superbiałe, Superzielone.
W każdym z rozdziałów znajdziemy przepis z opisem oraz zdjęcie. Wygląda to wszystko niesamowicie. Każdy rozdział poprzedzony jest krótkim opisem poszczególnej grupy owoców czy warzyw, z których będziemy wykonywać koktajle.
Składniki dobrane są tak aby dostarczać naszemu organizmowi niezbędnych witamin, minerałów i dodatkowo dostarczać energii na cały dzień.
Ze zdrowym odżywianiem nie jest mi po drodze ale takie koktajle mogę pić litrami. Wiele z nich wypróbowałam, część stała się moimi ulubieńcami.
Właśnie trwa piękna wiosna, wielkimi krokami zbliża się lato więc to idealny moment na świeże owoce i warzywa.
Lubicie smoothie? Ja bardzo. Cenię ten „napój” przede wszystkim za jego cenne dla zdrowia właściwości. Dlatego z ogromną przyjemnością czytałam książkę „Smoothie z jadalnych roślin dziko rosnących” autorstwa Laye Evelyne. Warto korzystać z darów natury. Przedstawione w książce zioła posiadają różnorodne uzdrawiające właściwości. Wystarczy skomponować je odpowiednio z owocami i można stworzyć nie tylko zdrowe, ale też i smaczne koktajle.

W książce znajdziecie dokładny opis dzikich ziół, takich jak:

pokrzywa
mniszek lekarski
krwawnik
czosnek niedźwiedzi
czosnek pospolity
koniczyna łąkowa
przytulia pospolita
podagrycznik pospolity
babka lancetowata
stokrotka pospolita
bluszczyk kurdybanek
jasnota biała
gwiazdnica pospolita
pięciornik gęsi
przywrotnik

Właściwości lecznicze części z nich są zapewne znane każdemu (np. pokrzywy czy czosnku). Ale czy wiedzieliście, że stokrotka pospolita jest silną rośliną leczniczą? Przyznam Wam szczerze, że czytałam o tym z wielkim zainteresowaniem. Dotąd ten mały śliczny kwiatek kojarzył mi się z dzieciństwem, wiankami czy bukiecikami od moich dzieci. Teraz wiem, że działa ona oczyszczająco na krew, odwadniająco i rozkurczowo, pobudza też przemianę materii. W ziołolecznictwie jest stosowana jako środek przeciwbólowy i leczący rany w przypadku stłuczeń czy otarć. Ma też działanie uśmierzające kaszel, stosowane jest też przy problemach skórnych.

Poza opisem właściwości, wskazówkami na temat zbierania ziół w książce znajdziecie również ciekawe przepisy z ich wykorzystaniem. Przepisy podzielone są na słodkie i pikantne. Są naprawdę proste w przygotowaniu.

Czy warto sięgnąć po tą książkę? Jeśli szukacie prostego, przejrzystego poradnika na temat dostępnych dzikich ziół i prostych zdrowych przepisów z ich wykorzystaniem, to ta książka będzie dla was idealna. W moim przypadku treści w książce na pewno uzupełniły wiedzę na temat właściwości leczniczych popularnych dzikich ziół. Znalazłam też kilka pysznych przepisów.
JEDZ PYSZNIE I NIE BÓJ SIĘ CHOLESTEROLU
Cholesterol to składnik, bez którego nie można by żyć. Występuje w ponad 90 procentach w samych komórkach. Nadaje błonom komórkowym sztywność i wspomaga ich naturalną ochronę przed drobnoustrojami.Odpowiada za regulację ciśnienia krwi, dlatego utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu jest bardzo ważne,aby zapobiec takim chorobom jak miażdżyca czy zawał mięśnia sercowego. Dlatego tak ważne jest, aby produkty po które sięgamy były jak najmniej przetworzone. Aby utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu należy zmienić swoje nawyki żywieniowe.Prawidłowa dieta powinna być oparta na dużej ilości warzyw, owoców, kasz i pełnoziarnistych makaronów. Istotne jest również nawadnianie organizmu, powinniśmy wypijać minimum 2 litry wody, a z diety wyeliminować produkty tłuste, wysoko przetworzone, fast foody, słodycze, słodkie napoje. Zatem jak zacząć zdrowo się odżywiać? Jak pozbyć się złych nawyków? O tym wszystkim przeczytasz w najnowszej książce Magdaleny Makarowskiej „Jedz pysznie i nie bój się cholesterolu” W książce znajdziesz przepisy na przepyszne pełnowartościowe dania, pyszne śniadania, lunche, obiady kolacje oraz zdrowe desery. Przepisy zawarte w poradniku są jasno opisane, książka jest wspaniałą zachętą do eksperymentowania i poznawania tajników zdrowego ożywiania. Nie zapominajmy o sobie i dbajmy o nasze zdrowie, tak aby nie sięgać po lekarstwa. Samą dietą jesteśmy w stanie wiele zdziałać.
Z wielkim zainteresowaniem przeczytam książkę autorstwa Pana Remigiusza Kijaka, ponieważ zagłębił w niej tematykę, która na ogół sprawia wielkie poruszenie wśród społeczeństwa, a mianowicie niepełnosprawność intelektualną ludzi w książce pt. 'Dorośli z głębszą niepełnosprawnością intelektualną jako partnerzy, małżonkowie i rodzice'.

Otóż muszę podkreślić na samym wstępie, że autor bardzo profesjonalnie podjął się rozpatrzeniu tego tematu oraz co jest, bardzo ważne dobranie odpowiedniej literatury, która jest mi znana z innych gałęzi dziedzin pedagogiki. Dzięki temu, że podkreślił znaczenie roli wiedzy o zdobytych materiałach służących mu na bieżąco, które dotyczą tak zwanych doświadczeń codziennych. Na przykładzie wiedzy o dziejach jednostki, opowiadanie o jej życiu spowodowało to zakres przydatny do konstrukcji zarysu wiedzy o osobie niepełnosprawnej. Pomocny tutaj był Panu Remigiuszowi Kijakowi wywiad biograficzno-narracyjny, który posłużył mu w celu do wykorzystania na podstawie badań empirycznych. Istotne było dla niego przygotowanie kwestionariuszy wywiadu rozumiejącego, który pozwoliłby mu na swobodne opisy linii tematycznych biografii. Ważne dla niego było przeprowadzenie badań, które prowadzone, były w województwach: małopolskim, kujawsko-pomorskim i wielkopolskim. Miejsca, które miały znaczenie dla autora podczas prowadzenia badań to; dom opieki społecznej, dom rodzinny, warsztat terapii zajęciowej, środowisko otwarte- samodzielne mieszkanie, mieszkanie chronione.

Moją szczególną uwagę zwróciłam na tabelki, które są przez autora opracowane w sposób przejrzysty. W drugim rozdziale Czytelnik dokładnie zapozna się ze strukturą zachowań wiążących.

Autor trafnie i delikatnie analizuje temat głębokiej niepełnosprawności wśród grupy społeczeństwa ludzi dorosłych, co pozwoliło mu w adekwatny sposób ocenić problematykę badawczą w rozdziale czwartym. Wiedza metodologiczna autora stanowi tutaj szeroki zakres kluczowy, dzięki któremu wypowiedzi ankieterów są pełne osobistych ocen, co pozwoliło

Czytelnikowi przyjrzeć się z bliska problematyce ludzi z głęboką niepełnosprawnością intelektualną.

Jak widać, autor lubi indywidualność jednostki, ponieważ może inaczej spojrzeć na problem związany z głęboką niepełnosprawnością wśród badanej grupy społeczeństwa.

Nie można zapomnieć o słowie miłość, które pojawiło się wśród badanych osób około 759 razy. Miało ono wiele znaczeń dla badanej grupy wiekowej. Pan Remigiusz zaznaczył znaczenie następujących słów: rodzina, posiadanie własnego potomstwa, szacunek, dobra materialne, bliskość fizyczna. Dla autora jest, równie ważna analiza sematyczna o cechach partnera ma istotne znaczenie, gdyż na podstawie ich wypowiedzi opracował w kategorie nazwane przez niego: partner wyobrażony: 'marzyłam', 'myślałam o takim chłopaku', ' mój ideał' oraz partner rzeczywisty, który ma odniesienie do partnera właściwego.

Napisane opisane są przez Pana Remigiusza Kijaka przykłady par osób mieszkających samodzielnie tzw. pary środowiskowe. Osobiste uwagi autora stanowią tutaj dodatkowy element: dokonane komentarze pod rozdziałami oraz opracowanie tabel jako własnego źródła informacji. Wiadomo jest, że nie każda osoba niepełnosprawna lubi opowiadać o swoim życiu oraz poruszać kwestię tematyki swojego życia zawartego w doświadczeniu seksualnym.

To książka, która została napisana przez autora z pomysłem, językiem zrozumiałym, zawiera 8 ciekawie skonstruowanych rozdziałów, a przy tym spowoduje, ze wielu z odbiorców zmieni horyzonty myślenia na temat niepełnosprawności głębokiej.

Oficynie Wydawniczej 'Impuls' dziękuje za egzemplarz książki.

Pan Remigiusz Kijak to przykład pisarza, który podjął się napisania o zagadnieniu trudnym, ale w naszym społeczeństwie ważnym do akceptacji. Wiele zagadnień dzięki tej książce przybliży tematykę tabu Czytelnikowi oraz zwiększy zakres dotyczący wiedzy o głębokiej niepełnosprawności wśród dorosłych.

Polecam przeczytać każdemu Czytelnikowi tę książkę, która stanowi przykład publikacji, która wielu wskaże pozytywną drogę do celu, by być otwartym dla ludzi o głębokiej niepełnosprawności.
Herbata Matcha zwana "zielonym złotem" tot niezwykła herbata, która może usprawnić funkcjonowanie naszego układu odpornościowego dzięki antyoksydacyjnej mocy jaką posiada. Pijecie już tą herbatę, korzystacie z jej cudownych mocy ? Ja zapoznałam się z książką i mam zamiar kilka przepisów z niej wykorzystać i wypróbować czy rzeczywiście jest taka cudowna :-)

Herbata Matcha to zmielone liście zielonej herbaty. Przez wieki wykorzystywano ją do przygotowania napoju, w którym całe (zmielone) liście herbaty są rozpuszczane w gorącej wodzie, w przeciwieństwie do tradycyjnej herbaty na bazie zaparzania gorącą wodą całych liści. Ta druga metoda pozwala nam na czerpanie znaczących korzyści odżywczych jakie łączą się z moczonymi liśćmi w wodzie, tak pierwsza metoda gdzie liście są zmielone i rozpuszczają się w wodzie całkowicie przynosi korzyści odżywcze dziesięciokrotnie wyższe.

Książka to 4 rozdziały: Pierwszy to historia herbaty matcha, kolejny to jej zalety, następny to jej instrukcja obsługi, a ostatni rozdział to przepisy. Rozdział czwarty czyli przepisy jest podzielony na: smoothies i napoje dla dorosłych, śniadanie, lunch oraz przekąski i desery. Na końcu książki znajdziemy przelicznik, oraz indeks przepisów. Przepisy są bardzo ciekawe i różnorodne. Możemy wypić np. zastrzyk probiotyków, który znajdziemy w rozdziale z napojami, zjeść na śniadanie kulki mocy, albo włoską jajecznicę z matchą, przegryźć na lunch chlebki pita z falafelem i matchą polane sosem tahini z matchą, a na deser uraczyć się panna cottą z matchą lub pavlovą z matchą :-)

"Matcha cudowna herbata" to niewielka książeczka, ale z dużą mocą. Zawiera świetne i ciekawe przepisy, szkoda tylko, że bez zdjęć. Dodatkowo znajdziemy tutaj mnóstwo informacji o właściwościach i zastosowaniu tej herbaty. Ja nie miałam pojęcia nawet, że może naszemu organizmowi przynieść tyle dobrego, że zawiera tak ogromną dawkę antyoksydantów i witamin. Według mnie na pewno warto zainteresować się tą herbatą, a jak dodatkowo można ją wykorzystać w potrawach, to korzystajmy :-)
Liczba wyświetlanych pozycji:
poprzednia
1
 
2
 
3
 
4
 
5
następna
numer strony: