|
Śmierć przy myciu zębów. Chemia dla zabieganychNie ma jeszcze oceny, możesz być pierwszym, który ocenił!
autor:
ISBN:
978-83-8169-139-0
EAN:
9788381691390
oprawa:
miękka ze skrzydełkami
Wydawca:
format:
210x135mm
język:
polski
liczba stron:
256
rok wydania:
2020
wysyłka:
niedostępny
21,04
zł
Cena detaliczna:
36,00 zł
Produkt niedostępny
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 21,04 zł
OpisRecenzje
Dlaczego pobudka budzikiem szkodzi? Jak tańczą cząsteczki w porannej kawie? Czy smażąc jajecznicę na śniadanie, wzbogacamy ją o fluor? Tyle pytań, a jeszcze nawet nie wyszliśmy z domu! Popularyzatorka chemii z Harvardu, Mai Thi Nguyen-Kim zabiera nas w 24-godzinną podróż po fascynującym i wcale nie nudnym (tak, to możliwe!) świecie chemii. Dowiadujemy się więc, kiedy jest najlepszy moment na wypicie pierwszej kawy, dlaczego pasta do zębów powinna zawierać fluorki i czemu chaos panujący na naszym biurku jest zgodny z wolą Wszechświata. Poznajemy skład szkła w ekranach naszych smartfonów i zasady rządzące ich bateriami. Autorka zdradza nam też, co zrobić, aby działały one dłużej, i dlaczego czasami eksplodują. Podczas wędrówki po świecie chemii lądujemy też w supermarkecie, gdzie Mai uczy nas, jak bronić się przed trikami marketingowymi, które czyhają na nas nawet na półce z butelkami wody. Wybierzemy się również do działu chemicznego, gdzie dowiemy się na przykład, jak działają dezodoranty i dlaczego w ogóle pot śmierdzi. A wieczorem towarzyszymy autorce w przygotowaniu perfekcyjnego czekoladowego fondanta, a także zgłębiamy temat miłości, wszak i ją można rozpatrywać jako… chemię! Jeśli w szkole uważaliście, że chemia to nudny przedmiot, to najlepsza okazja na odczarowanie jej. A jeśli nie chcesz, by to samo spotkało twoje dziecko, wystarczy, że dasz mu książkę Mai Thi Nguyen-Kim, która w dowcipny i przystępny sposób wyjaśnia, jakie reakcje zachodzą wokół nas oraz w nas samych. Dzięki lekturze będziemy nie tylko mądrzejsi, ale przede wszystkim zaciekawieni chemią. Dr Mai Thi Nguyen-Kim jest chemiczką i dziennikarką naukową. W czasie pisania pracy doktorskiej na Harvardzie założyła własny kanał YouTube - The secret life of scientists. W ten sposób podjęła swoją misję krzewienia nauki. Do dziś realizuje ten cel na wielu płaszczyznach. Jej kanał został odznaczony m.in. nagrodą Grimme Online Award 2018. W tym samym roku, jako pierwsza youtuberka, otrzymała nagrodę Georga von Holtzbrincka w dziedzinie dziennikarstwa naukowego za talent i umiejętność przekazywania wiedzy.
Brak recenzjix
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Wybierz wariant produktu
|
|