|
SuszonkiŚrednia ocena: 5,00 (1)
autor:
ISBN:
978-83-8132-125-9
EAN:
9788381321259
oprawa:
twarda
podtytuł:
Zachowaj smak na dłużej
Wydawca:
format:
240x190mm
język:
polski
liczba stron:
284
rok wydania:
2022
wysyłka:
48h
32,46
zł
Cena detaliczna:
49,90 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 30,03 zł
OpisRecenzje
Jak zrobić kalafiorowy popcorn, pikantny ocet ryżowy, herbatę z dzikiej róży, batoniki z suszonych owoców i mieszankę ziołową z chili? Jak przygotować pożywne i smaczne przekąski owocowo-czekoladowe, muesli i płatki owocowe? Z czego sporządzić minestrone, bulion warzywny i sos barbecue?
Niezbędnik dla wszystkich, którzy chcą uzupełnić spiżarnię, zachować nadwyżkę produktów z własnego ogrodu lub przyszykować się do wyjazdu na kemping, wyprawę górską czy daleką podróż.
Suszenie pożywienia to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Jest to jednocześnie prosty i tani sposób przechowywania produktów spożywczych. Dzięki tej metodzie jedzenie zachowuje większość cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów.
Zobacz jak łatwo można wysuszyć wszystko od arbuza i ananasa po pomidory i zioła. Sprawdź jak przygotować do suszenia wołowinę, jagnięcinę i mięso z drobiu.
Bogato ilustrowany poradnik zawiera niezbędne informacje dla wszystkich zainteresowanych alternatywnymi metodami przetwarzania i przechowywania żywności. Autorka pokazuje krok po kroku jak przygotować warzywa i owoce do suszenia, jakie sposoby obróbki wybrać dla każdego rodzaju pożywienia. Zachęca do korzystania z przepisów kulinarnych i dodawania suszonek do zup, gulaszy, ciast i ciasteczek.
Teresa Marrone jest autorką książek kucharskich m. in. Dishing up Minnesota, Modern Maple oraz atlasów przyrodniczych m.in. o grzybach, jagodach i owocach leśnych. Wykorzystaniem bogactwa runa leśnego zainteresowała się jeszcze na studiach i pasję swoją kontynuuje do dziś. Specjalizuje się w kuchni regionalnej Stanów Zjednoczonych. Mieszka w Minneapolis w Minnesocie.
Recenzje✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
Anna, ocena: 5,0/5
2020-08-15
Suszenie żywności zachowało się tak naprawdę od wielu lat i pokoleń w rodzinach. Tradycja ta zachowała do dzisiaj również i w mojej rodzinie. Z miłą chęcią zasuszamy nasze ulubione produkty, którymi uwielbiamy potem, zajadać się, delektować się ich smakiem przy kuchennym wspólnym stole.
Sięgając, po tę książkę autorstwa Pani Teresy Marrone pt. '' Suszonki Zachowaj smak na dłużej'' analizowałam wszelkiego rodzaju udzielane przez nią cenne porady i wskazówki dotyczące odpowiedniego kulinarnego podejścia związanego z główną tematyką- suszonki.
Istotną rolą w procesie suszenia jest przygotowanie oraz zwrócenie uwagi w I rozdziale – części I na naturalne metody zasuszania, w czym można suszyć, sprawdzenie cen produktów oraz użycie pozostałości zużytych produktach.
Osoby przebywające na dietach niskosodowych czy choćby nawet glutenowych, wegańskich, młode mamy, miłośnicy kempingów i podróżowania z plecakiem znajdą dla siebie odpowiednio i dobrane porady dotyczące wykorzystywania produktów zasuszanych, a następnie które mogą je spożywać.
W rozdziale II przedstawione zostały podstawowe metody suszenia, cel, pojęcie suszenia, temperatura, cyrkulacja powietrza, technika i sprzęt.
Została szczególnie zwrócona uwaga w tym II rozdziale na to: w jakiej to temperaturze suszyć żywność, wybór produktów i ich przygotowanie, zbieranie, suszenie, mycie, obieranie, obróbka wstępna, metody obróbki wstępnej, blanszowanie, blanszowanie w parze wodnej, blanszowanie w wodzie, blanszowanie w syropie, namaczanie, zanurzanie i spryskiwanie, namaczanie w soku owocowym, zanurzanie w roztworze miodu, spryskiwanie sokiem cytrynowym, suszenie żywności w skrócie, przechowywanie wysuszonej żywności, jak używać suszonych produktów.
Autorka podkreśla w III rozdziale części I na znaczącą rolę sprzętu do suszenia żywności, a w szczególności dehydratory segmentowe, piekarnik, suszenie na słońcu, bezpieczeństwo żywności, przygotowanie, czas suszenia.
W II część poświęcona została tematowi- jak suszyć żywność.
W rozdziale IV znajdziemy informacje dotyczące, jak można w odpowiedni sposób suszyć owoce i warzywa od A do Z.
W rozdziale V opisane zostały zioła i przyprawy, a w tym, jak są pożytkowane na co dzień. Przykład. Suszenie ziół, zbieranie i przygotowanie ziół do suszenia, podstawowe grupy ziół, suszenie ziół na powietrzu, suszenie ziół w dehydratorze, suszenie ziół w piekarniku.
Natomiast w rozdziale VI zaprezentowane były sposoby i do czego mają służyć mięsa zasuszone w domu. Przykład. Garść uwag na temat bezpieczeństwa żywności, suszenie mięs, czerwone mięsa i chudy drób, metody suszenia: czerwone mięso i drób, mielone mięso czerwone i drobiowe, metody suszenia: mielone mięso czerwone i drobiowe, szynka i bekon grzbietowy, metody suszenia, jerky, przygotowanie tradycyjnego mięsa jerky z całego mięsa, przygotowanie tradycyjnego mięsa jerky z mięsa mielonego, przygotowanie tradycyjnego mięsa jerky z całego mięsa poddanego obróbce cieplnej, przygotowanie jerky z mięsa mielonego poddanego obróbce cieplnej, marynaty do jerky.
W III części rozdział VII możemy zapoznać się z wiedzą na temat owocowych skórek, kandyzowane owoce i wiele innych opcji.
Ten rozdział dotyczy również, jak można przygotować, wykonywać różnego rodzaju przeciery za pomocą przecieraków do warzyw i owoców. Przykład. blender, sito do przecierania warzyw i owoców, sitko, robot kuchenny, maszynka do przecierania warzyw i owoców, ubijak do ziemniaków, tace i blachy do przecierów, robienie skórek owocowych i warzywnych, przepisy na skórki owocowe i warzywne, domowe potrawki dla dzieci, owoce kandyzowane.
W rozdziale VIII znajdują się przepisy z suszonych produktów spożywczych.
Moją szczególną uwagę w tej książce zwróciłam na następujące przepisy:
mieszanka do zupy grzybowo – jęczmiennej w słoiku, gorące płatki śniadaniowe z owocami, barszcz, chleb jabłkowy z patelni przyprawa do drobiu, mieszanka suszonych ziół włoskich, płatki warzywne, placek z suszonych jabłek z kruszonką, ciasteczka dyniowo – brzoskwiniowe, herbata z owoców róży.
Ważne jest zdrowe odżywianie się, a w szczególności zwrócenie uwagi na następujące składniki żywieniowe występujące w warzywach i owocach, a dzięki temu możemy kosztować w postaci różnego rodzaju sałatek, dodatków jako posypki. Co najważniejsze są one niskokalorycznymi i wzbogaconymi witaminami zdrowymi przekąskami zjadanymi z największą przyjemnością.
Książka ta jest doskonałym przykładem na to, że można, we właściwy sposób przygotowywać codzienne posiłki z użyciem wykorzystywanych nowych to przepisów na suszonki zachowując ich smak na dłużej.
Książka ta została napisana przez autorkę językiem zrozumiałym.
Elementem dodatkowym w tej oto książce są pięknie wykonane zdjęcia potraw, suszonek, grafika oraz została dopasowana do całości prezentująca się twarda oprawa.
Polecam mieć tę książkę w swojej kulinarnej kolekcji.
x
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Wybierz wariant produktu
|
|