|
![]() Vademecum Dietetyki. Z terminami polsko-ang.Nie ma jeszcze oceny, możesz być pierwszym, który ocenił!
autor:
ISBN:
978-83-66866-86-7
EAN:
9788366866867
oprawa:
Miękka
podtytuł:
z terminami polsko-angielskimi z zakresu nauk o zdrowiu i żywienia człowieka
Wydawca:
format:
240x165x15mm
język:
polski, angielski
liczba stron:
290
rok wydania:
2025
wysyłka:
48h
42,18
zł
Cena detaliczna:
64,00 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 42,18 zł
Książka przedstawia w syntetyczny sposób najbardziej aktualną wiedzę z podstaw dietetyki. Jest przeznaczona głównie dla dietetyków, z pewnością jednak zainteresuje także studentów uczelni wyższych (medycznych, nauk o zdrowiu i związanych z żywieniem), uczniów szkół gastronomicznych (technik żywienia i usług gastronomicznych, technik technologii żywności i inne spokrewnione zawody), pracowników naukowo-dydaktycznych, lekarzy oraz osoby, które interesują się tą dziedziną nauki. W Vademecum Czytelnicy znajdą pełną charakterystykę składników odżywczych, zasady układania jadłospisów dla różnych grup ludności oraz klasyfikację diet i ich szczegółową charakterystykę.
Omówiono najważniejsze zasady żywienia w otyłości, cukrzycy, nadciśnieniu tętniczym, miażdżycy, osteoporozie, kamicy nerkowej, dnie moczanowej, chorobie Hashimoto oraz zwyrodnieniu plamki żółtej związanym z wiekiem. Dużo miejsca poświęcono diecie wegetariańskiej i innym dietom alternatywnym. Zamieszczono liczne przykłady jadłospisów oraz kalkulację diety w wybranych jednostkach chorobowych.
Książka uwzględnia najnowsze rekomendacje opracowane przez towarzystwa naukowe, takie jak: Polskie Towarzystwo Diabetologiczne (PTD), Polskie Towarzystwo Lipidologiczne (PTL), Polskie Towarzystwo Kardiologiczne (PTK), Polskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego (PTNT), Polskie Towarzystwo Leczenia Otyłości (PTLO).
Walorem publikacji jest słownik polsko-angielski zamieszczony na końcu poszczególnych rozdziałów, który może być wykorzystany podczas tłumaczenia tekstów naukowych
O autorze:
mgr inż. Marcin Jabłoński jest absolwentem SGGW w Warszawie (kierunek: technologia żywności i żywienie człowieka o specjalności: dietetyka). Wiedzą zdobytą na uczelni chciałby podzielić się z Czytelnikami, czego efektem jest publikacja Vademecum dietetyki.
Brak recenzjix
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
![]() ![]()
Wybierz wariant produktu
|
|