|
Z dializą w krainie smakówNie ma jeszcze oceny, możesz być pierwszym, który ocenił!
autor:
ISBN:
9788395807411
EAN:
9788395807411
oprawa:
Miękka
podtytuł:
Śniadania i wiele więcej
Wydawca:
format:
16.5x23.5cm
język:
polski
liczba stron:
144
rok wydania:
2023
wysyłka:
48h
36,16
zł
Cena detaliczna:
55,00 zł
Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 39,86 zł
OpisRecenzje
W tej książce znajdziesz odpowiedź na pytanie – jakie są najnowsze zalecenia dietetyczne dla osób dializowanych
Pacjenci rozpoczynający leczenie dializami muszą wprowadzić wiele zmian w sposobie żywienia w porównaniu z okresem leczenia zachowawczego. Dotyczą one w szczególności zawartości w diecie białka, płynów, fosforu, sodu i potasu. Pacjent powinien wiedzieć, jakie są dozwolone i przeciwwskazane pokarmy oraz ściśle przestrzegać zaleconej diety.
Dieta, pomimo ograniczeń, powinna zawierać wszystkie konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze, być smaczna i w miarę możliwości urozmaicona. Pamiętajmy, to dieta na całe dializacyjne życie, a nie tylko krótki czas.
Książka jest przeznaczona głównie dla pacjentów poddawanych dializoterapii, ale także dla osób z ich otoczenia (rodzina, opiekun). Jednocześnie stanowi cenną wskazówkę dla lekarzy rodzinnych i dietetyków w procesie ustalania diety optymalnej dla poszczególnych chorych.
Publikacja zawiera 50 szczegółowych przepisów kulinarnych na dietetyczne potrawy. W każdym z nich dokładnie określono: zawartość składników mineralnych: sodu, fosforu i potasu; zawartość składników odżywczych: białka, tłuszczów, węglowodanów oraz oznaczono wartość kaloryczną potraw.
dr Barbara Pyszczuk
Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Zakres pracy doktorskiej, realizowanej w Katedrze Dietetyki, obejmował modyfikację sposobu żywienia w chorobach nerek.
Prelegent krajowych oraz międzynarodowych konferencji naukowych. Autorka licznych publikacji naukowych i popularnonaukowych z zakresu żywienia.
Na co dzień współpracuje z pacjentami z chorobami dietozależnymi. Regularny udział w kongresach, sympozjach, konferencjach krajowych i zagranicznych pozwala na bieżąco wdrażać wszystkie nowinki z zakresu żywienia, dietetyki, dietoterapii oraz dietoprofilaktyki.
Brak recenzjix
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Wybierz wariant produktu
|
|